De voordelen van koud douchen

Is koud douchen gezond?

Oh ja! Koud douchen heeft vele gezondheidsvoordelen. Wanneer we ons lichaam blootstellen aan de stress-prikkel van koud water, activeren we ons hele lichaam. Dat zorgt ervoor dat we ons opgewekter, energieker, fitter en gezonder gaan voelen. Zowel je hersenen, je stofwisseling én je bloedsomloop worden opnieuw wakker geschud en zelfs je hele bioritme wordt terug op punt gesteld.

Koud douchen stimuleert onder andere de bloedcirculatie, versterkt het immuunsysteem, versnelt het herstelproces, verbrandt calorieën, bevordert de mentale kracht en verbetert de gezondheid van de huid. 

Maar waarom ken je dan niet meer mensen die koud douchen?

In de 18e eeuw is het warmwatersysteem uitgevonden. Sindsdien lijkt het wel of we collectief vergeten zijn welke wonderbaarlijke voordelen koud water ons kan bieden. Onze hersenen zijn als het ware verslaafd geworden aan het heerlijke comfort van een warme douche of bad.

voordelen van koud douchen

Koud douchen boost je immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordelen is dat het je immuunsysteem een enorme boost krijgt. Een studie van het Thrombosis Research Institute in Engeland geeft aan dat wanneer je jouw lichaam vaak blootstekt aan koud water, de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt. Zo wordt je immuunsysteem kort geprikkeld en staat het acuut (heel even) onder verhoogde stress. De productie van witte bloedcellen die ziektes te lijf gaan als deze je lichaam binnenkomen wordt opgeschroefd. Zo wordt je immuunsysteem sterker.

Voordelen van koud douchen

Je weet pas zelf dat het echt wonderen doet als je ook effectief de ervaring induikt. Koud douchen:

Sarah Matthijs

“Ik begon een paar maanden geleden met koud douchen en het heeft mijn leven echt veranderd. Niet alleen voel ik me energieker en alerter na elke koude douche, maar het heeft ook geholpen om mijn stressniveaus te verminderen. Het is alsof alle zorgen van de dag gewoon wegspoelen met het koude water. Ik ben er zo dankbaar voor!”

Video afspelen over Koude Workshop

Misschien begin je al te bibberen bij het idee alleen, maar het is al sterk bevorderend voor je gezondheid om af en toe je douche te eindigen met een koude straal.

Het koude water haalt je lichaam fysiologisch uit zijn comfort zone omdat het evenwicht verstoord wordt en omdat je lichaamstemperatuur op korte tijd drastisch daalt. De kans is dan ook groot dat je de eerste keren even niet meer helder kan nadenken omdat alle energie en aandacht van je lichaam gaat naar het herstellen van deze ‘verstoring’.

Hoe meer je dit oefent, hoe meer je lichaam weet hoe het best met deze veranderende omgeving omgaat en hoe meer je de voordelen ervan zal ervaren. Het is haast magisch wat het met je mindset en je ademhaling doet.

Koud douchen helpt enorm voor jouw flexibiliteit en onverstoorbaarheid.

De koude workshop

We leven in een onhoudbaar tempo. “Druk’ is het nieuwe normaal. We worstelen om tot rust te komen, onze gedachten even op “stop” te zetten en voelen de behoefte aan een evenwichtig leven.

Geef jezelf over aan de nieuwheid, de ervaring en de ruimte voor groei in jezelf. Aan de andere kant wacht de wijsheid van uitbreiding, evolutie en verandering. 

Daag je uit om jezelf fysiek en mentaal te stretchen via koude training. Blootstelling aan koude dwingt het lichaam om de microscopische herstelsystemen op te starten waardoor de kans op ziekte afneemt en we jaren langer leven. 

Veranderingen in je lichaam en mindset

Je bent sterker dan je denkt! Je moet even die grens over want je lichaam is die koude uiteraard niet meer gewend. Maar van zodra je de klik gemaakt hebt in je hoofd en je begint de veranderingen in je lichaam en in je mindset te ervaren dan zal je jezelf al snel afvragen waarom je er niet eender aan begonnen bent. En dit allemaal door een simpele koude waterstraal en een minimale aanpassing aan je dagelijkse routine.

Voordelen van koud douchen

5 tips om te starten met een koude douche

Wil jij beginnen met koud douchen? Neem dan deze tips ter harte voor het ijskoude water je huid raakt.

  1. Let op je ademhaling. Adem in en uit. Zo diep, lang en bewust als je kan. Controle brengt rust, ademhaling zorgt voor die controle. Je vertelt op die manier aan  je zenuwstelsel dat alles oké is en het niet in overlevingsmodus hoeft te gaan. 
  2. Volg het tempo dat voor jou haalbaar is. Wil je meteen met de koude starten maar lukt het je niet om er volledig onder de koude kraan te staan? Begin dan met je voeten, enkels, handen en polsen en ga zo steeds verder. 
  3. Laat de temperatuur langzaam dalen. Start met een warme douche en ga van een verdraagbare temperatuur naar een licht onaangename temperatuur. We werken naar een temperatuur onder de 16 graden. Je hoeft die warme kraan dus niet van in het begin volledig naar het ijskoude water te draaien.  
  4. Bouw de minuten op. Start bijvoorbeeld met 30 seconden. De volgende keer ga je voor 1 minuut, 2 minuten, 3 minuten en zo bouw je verder.
  5. Next step? laat je begeleiden in een ijsbad!

Wat is het verschil tussen een koude douche en een ijsbad?

De effecten zijn gelijkaardig. Het verschil ligt hem in de intensiteit voor je lichaam. Wanneer je in een ijsbad stapt, is het contactoppervlak tussen je lichaam en het koude water veel groter dan bij een koude douche.

Daarom is het aangeraden om te starten met koud douchen. Eens je hier mee overweg kan, is een ijsbad de volgende stap. Zo daag je je lichaam nog meer uit en haal je de meeste voordelen uit de koude therapie.

We vatten kort samen waarom koud douchen echt wonderen doet

Onder een ijskoude douche springen, het is even wennen…Het heeft echter zoveel voordelen dat het de moeite waard is om zelf mee aan de slag te gaan.

Ten eerste helpt het je om sneller te herstellen. Het versterkt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je lichaam beter bestand is tegen ziektes. Bovendien is het bewezen dat koud douchen helpt bij het verbranden van vet. Ja, dat klopt, die hardnekkige vetcellen krijgen letterlijk een koude douche!

Maar er is meer! Koud douchen is ook zeer goed voor je huid. Het verbetert de bloedcirculatie en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Je voelt je gewoon frisser en energieker na een verkwikkende koude douche. En hey, als je last hebt van koude handen en voeten, kan koud douchen die circulatie verbeteren en je lichaamstemperatuur in balans brengen.

Tijdens onze koude training laten we jou zien dat het jouw mentale kracht vergroot en stress verminderd. Dus als je op zoek bent naar een bijzondere manier om jezelf uit te dagen en je innerlijke kracht te ontdekken, is onze koude workshop misschien wel jouw ding!

Als je een hartprobleem hebt of een lage bloeddruk, raden we aan om voorzichtig te zijn met koud douchen. Luister altijd naar je lichaam en stop als iets niet goed voelt. 

Stap onder die koude douche en kies voor de verfrissende sensatie van koud water. Het geeft je gezondheid een boost, laat je bloedvaten tintelen en koelt je lichaam in no time. 

Geloof me, het is echt de moeite waard om deze nieuwe gewoonte aan te nemen. Dus adem in, adem uit en duik erin!

Hoe verhoudt koud douchen zich tot andere vormen van koudetherapie, zoals ijsbaden of cryotherapie?

  1. Ijsbaden: een vorm van koudetherapie waarbij je je lichaam onderdompelt in ijswater, meestal met een temperatuur tussen 2-8 graden. In vergelijking met koud douchen is het effect van een ijsbad veel intenser doordat je direct en langduriger blootgesteld wordt aan ‘extreme’ kou. Een ijsbad nemen zorgt voor een sterke fysiologische reactie zoals bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, verhoogd ademhalingsritme en een sterke mentale reactie vanwege de intense kou. Het helpt bij het verminderen van ontstekingen, bevorderd herstel en verlicht pijn. Het nemen van een ijsbad vereist meer tijd, voorbereiding en ruimte dan koud douchen.

  2. Cryotherapie: Cryotherapie is een behandeling waarbij men het hele lichaam blootstelt aan extreme koude, meestal door middel van stikstofdamp of gekoelde lucht. Het wordt uitgevoerd in speciale cryosauna’s of cryokamers. In vergelijking met koud douchen en ijsbaden is cryotherapie korter van duur. Tijdens een cryotherapiesessie stelt men het lichaam bloot aan temperaturen van -100°C tot -150°C gedurende een periode van 2-3 minuten. Het biedt ook voordelen op het gebied van pijnverlichting, verbeterde slaap en verhoogde energieniveaus. Het nemen van een cryotherapiesessie vereist echter een gespecialiseerde faciliteit en kan kostbaar zijn. Via de lucht is er ongeveer 30 keer minder uitwisseling van temperatuur dan via water.

Hoewel koud douchen, ijsbaden en cryotherapie allemaal vormen van koudetherapie zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze benaderingen. Koud douchen is toegankelijker en gemakkelijker uit te voeren, omdat het kan worden gedaan in de privacy van je eigen huis met behulp van alleen een koude waterstraal. Het is ook een geleidelijkere en mildere vorm van koudetherapie, waardoor het beter geschikt is voor mensen die nieuw zijn in deze praktijk of die niet de mogelijkheid of tijd hebben om een ijsbad of cryotherapiesessie te nemen.

koud douchen nadelen

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het koud douchen? Wel, …
Wat wij wel merken, en als je dat al een nadeel wil noemen, is dat ‘koud’ voor sommige mensen al terug te ‘warm’ is geworden en dat ze nog een stapje verder willen gaan. Deze mensen begeleiden we graag met het nemen van een koude bad!

Potentiële nadelen van koud douchen:

  • Verhoogd risico op onderkoeling: Langdurige blootstelling aan koud water kan leiden tot onderkoeling, vooral als de omgevingstemperatuur ook laag is. Het is belangrijk om de duur van een koude douche te beperken om dit risico te minimaliseren.

  • Mogelijke bloeddrukverhoging: Koud douchen kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Hoewel dit meestal geen probleem is voor gezonde individuen, raden we mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen aan om er voorzichtig mee om te gaan.

  • Psychologische impact: Voor sommige mensen kan koud douchen mentaal belastend zijn. Dit kan stress, angst of ongemak veroorzaken.

Is koud douchen gevaarlijk?

Nee. Het enige risico dat mogelijks bestaat is psychologisch. Het kan wel oncomfortabel zijn als je er niet aan gewend bent. Wanneer je te snel te koud gaat, is het mogelijk dat je jezelf afschrikt waardoor je het niet meer doet.

Indien er een onverwerkt trauma aanwezig is in het lichaam kan dit een enorme drempel creëren. Ervaar je dit?  Neem dan contact met ons op om je te laten begeleiden.

Om dit te voorkomen raden we steeds aan om het koude douche stapsgewijs op te bouwen.

Hoe hebben anderen ons ervaren?

Lees hier lovende getuigenissen➭

Veelgestelde vragen rond koude douches

Ja, koud douchen kan het immuunsysteem versterken. Het blootstellen van het lichaam aan koude prikkels activeert het autonome zenuwstelsel en komt het immuunsysteem ten goede.

Indien er een onverwerkt trauma aanwezig is in het lichaam kan dit een enorme drempel creëren. Ervaar je dit?  Neem dan contact met ons op om je te laten begeleiden.

Om dit te voorkomen raden we steeds aan om het koude douche stapsgewijs op te bouwen.

Nee, niet ELKE dag. Als je elke dag koud doucht, treedt er gewenning op. Hierdoor word je op termijn niet meer uit je comfortzone gehaald waardoor de gezondheidsvoordelen ervan afnemen.

Om beter met koude om te gaan in de winter start je in de herfst best al met koud douchen. Hierdoor ben je ook beter beschermd tegen ziekte.

Een koude prikkel heb je al vanaf een watertemperatuur van 16 of 17 graden. Het kraanwater is in de winter zeker koud genoeg voor een echte koude prikkel.

Koude- en hitteprikkels verbeteren het in stand houden van je lichaamstemperatuur, hierdoor kunnen onze hersenen, organen en spieren optimaal blijven functioneren in alle omstandigheden.

Absoluut. Koud douchen helpt je vermoedelijk zelfs sneller van je verkoudheid af doordat je immuunsysteem geactiveerd wordt. Een koude douche is in dit geval een therapeutisch middel dat kan gecombineerd worden met hypoxie ademhalingsoefeningen en bijvoorbeeld gember, curcuma EN voldoende nachtrust (>8u).