De voordelen van koud douchen

De voordelen van koud douchen

Is koud douchen gezond?

Oh ja! Wanneer we ons lichaam blootstellen aan een stress-prikkel zoals koude, wordt ons gehele lichaam geactiveerd. Dat zorgt ervoor dat we ons opgewekter, energieker, fitter en gezonder gaan voelen. Zowel je hersenen, je stofwisseling én je bloedsomloop worden opnieuw wakker geschud en zelfs je hele bioritme wordt terug op punt gesteld. Dat zal je als eerste ondervinden doordat je weer echt diepe slaap ervaart.

Maar waarom ken je dan niet meer mensen die koud douchen?

In de 18e eeuw is het warmwatersysteem uitgevonden. Sindsdien lijkt het wel of we collectief vergeten zijn welke wonderbaarlijke voordelen koud water ons kan bieden. Onze hersenen zijn als het ware verslaafd geworden aan het heerlijke comfort van een warme douche of bad.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Misschien begin je al te bibberen bij het idee alleen, maar het is al sterk bevorderend voor je gezondheid om af en toe je douche te eindigen met een ijskoude straal.

De koude haalt je lichaam fysiologisch helemaal uit zijn comfort zone omdat het evenwicht verstoord wordt en omdat je lichaamstemperatuur op korte tijd drastisch daalt. De kans is dan ook groot dat je de eerste keren even niet meer helder kan nadenken omdat alle energie en aandacht van je lichaam gaat naar het herstellen van deze ‘verstoring’.

Hoe meer je dit echter oefent, hoe meer je lichaam weet hoe het best met deze veranderende omgeving omgaat en hoe meer je de voordelen ervan zal ervaren. Het is haast magisch wat het met je mindset en je ademhaling doet.

Welkom flexibiliteit en onverstoorbaarheid.

Voordelen Van Koud Douchen

Je bent sterker dan je denkt te zijn

Je bent sterker dan je denkt! Je moet even die grens over want je lichaam is die koude uiteraard niet meer gewend. Maar van zodra je de klik gemaakt hebt in je hoofd en je begint de veranderingen in je lichaam en in je mindset te ervaren dan zal je jezelf al snel afvragen waarom je er niet eender aan begonnen bent. En dit allemaal door een simpele koude waterstraal en een minimale aanpassing aan je dagelijkse routine.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het koud douchen? Wel, nee eigenlijk…
Wat wij wel merken, en als je dat al een nadeel wil noemen, is dat ‘koud’ voor sommige mensen al terug te ‘warm’ is geworden en dat ze nog een stapje verder willen gaan. Deze mensen begeleiden we graag met het nemen van Een ijsbad!

Koude workshop volgen?

We dompelen je in 5 uur tijd volledig onder in het koude concept. Zo starten we de dag met Deep Learning. We brengen kennis over zodat je weet waarom we koude gaan toepassen in ons dagelijks leven en waarom we het gaan combineren met bijvoorbeeld hypoxie ademhalingen. Hier leer je wat koude en hypoxie met je lichaam doet en hoe je het thuis zelf kan verderzetten.

Kennis brengt rust. Is er geen kennis? Dan is er vaak ook geen rust. 

Nadat we de theorie en ademhalingsoefeningen afgerond hebben, starten we aan een fysieke ronde van 2u beweging. Tot slot gaan we samen het ijsbad in. 

We combineren Intermittent Fasting, Drinking, Hypoxia, Cognitieve Training en Cold. Al deze combinaties samen zorgen ervoor dat we ons lichaam een reset geven.

FAQ voordelen van koud douchen

Veelgestelde vragen rond koude douches

Heb je nog geen antwoord op jouw vraag gevonden?
Stuur mij dan gerust een berichtje! 

  1. Let op je ademhaling. Adem in en uit. Zo diep, lang en bewust als je kan. Controle brengt rust, ademhaling zorgt voor die controle. Je vertelt op die manier aan  je zenuwstelsel dat alles oké is en het niet in overlevingsmodus hoeft te gaan. 
  2. Volg het tempo dat voor jou haalbaar is. Wil je meteen met de koude starten maar lukt het je niet om er volledig onder te staan? Begin dan met je voeten, enkels, handen en polsen en ga zo steeds verder. 
  3. Laat de temperatuur langzaam dalen. Ga van een verdraagbare temperatuur naar een licht onaangename temperatuur. We werken naar een temperatuur onder de 16 graden. 
  4. Bouw de minuten op. Start bijvoorbeeld met 30 seconden. De volgende keer ga je voor 1 minuut, 2 minuten, 3 minuten en zo bouw je verder.
  5. Next step? laat je begeleiden in een ijsbad!

Nee. Het enige risico dat mogelijks bestaat is psychologisch.
Wanneer je te snel te koud gaat, is het mogelijk dat je jezelf afschrikt waardoor je het niet meer doet.

Indien er een onverwerkt trauma aanwezig is in het lichaam kan dit een enorme drempel creëren. Ervaar je dit?  Neem dan contact met ons op om je te laten begeleiden.

Om dit te voorkomen raden we steeds aan om het koude douche stapsgewijs op te bouwen.

Nee, niet ELKE dag. Als je elke dag koud doucht, treedt er gewenning op. Hierdoor word je op termijn niet meer uit je comfortzone gehaald waardoor de gezondheidsvoordelen ervan afnemen.

De effecten zijn gelijkaardig. Het verschil ligt hem in de intensiteit voor je lichaam. Wanneer je in een ijsbad stapt, is het contactoppervlak tussen je lichaam en het koude water veel groter dan bij een koude douche.

Daarom is het aangeraden om te starten met koud douchen. Eens je hier mee overweg kan, is een ijsbad de volgende stap. Zo daag je je lichaam nog meer uit en haal je de meeste voordelen uit de koude therapie.

Om beter met koude om te gaan in de winter start je in de herfst best al met koude douches. Hierdoor ben je ook beter beschermd tegen ziekte.

Een koude prikkel heb je al vanaf een watertemperatuur van 16 of 17 graden. Het kraanwater is in de winter zeker koud genoeg voor een echte koude prikkel.

Koude- en hitteprikkels verbeteren het in stand houden van je lichaamstemperatuur, hierdoor kunnen onze hersenen, organen en spieren optimaal blijven functioneren in alle omstandigheden.

Absoluut. Het helpt je vermoedelijk zelfs sneller van je verkoudheid af doordat je immuunsysteem geactiveerd wordt. Een koude douche is in dit geval een therapeutisch middel dat kan gecombineerd worden met hypoxie ademhalingsoefeningen en bijvoorbeeld gember, curcuma EN voldoende nachtrust (>8u).

De ervaring van anderen met Koude

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Integreer bekende evolutionaire prikkels en bescherm je lichaam en brein tegen de schadelijke effecten van het moderne leven. Elke workshop start met Deep Learning zodat je de nodige kennis krijgt om het thuis verder te zetten. 

Onze workshops zijn  toegankelijk voor iedereen die WILT. 

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.

Nood aan persoonlijke groei?

Nieuw:
5-delig ontwikkelings traject!

Let’s unfold your potential!

Tijdens dit traject gaan we dieper in op de polyvagal, de kracht van emoties, schaduwwerk, zelfreflectie en grenzen stellen. Elke sessie eindigt met ecstatic breathwork, een zeer transformatieve ademtechniek.