Stress-Proof

Hack je stressrespons door uit je comfortzone te stappen

Push it tot he limit!

Klaar om de geheimen te ontgrendelen voor een gezonder en langer leven? Leer je stress beheersen en verminder de kans om ziek te worden.

Ons gezondheidsrisico kunnen we zelf verlagen door onze algemene stressreactie te verminderen. We gaan in deze tekst dieper in op hoe we onze geest en lichaam beheersen.

Stress

Herken jij volgende gedachten?

In stressvolle situaties neemt ons hoofd het over. We beginnen negatief te denken. “Kan ik dit wel? Heb ik daar last van? Ben ik dat vergeten? Had ik dit beter kunnen doen?” Allemaal vragen die mogelijks door je mind racen en je laten twijfelen aan jezelf.

Iedereen is weleens buiten zijn comfortzone geweest en kent het gevoel van een situatie waarop we eigenlijk niet voorbereid zijn. Op zulke momenten zeggen we vaak tegen onszelf dat we mislukkelingen zijn. Laten we daar iets aan doen!

Beter leren omgaan met alledaagse stress

Stress is niet alleen zeer lastig, op lange termijn kan het ook dodelijk zijn. Het is een groot onderdeel van ons dagelijks leven, of we dat nu willen of niet. Stress gaat er niet alleen om dat je jezelf slecht voelt. Het draagt ook bij aan kanker, suikerziekte en hartaandoeningen. 

Hoe de hersenen het lichaam beïnvloeden

Van zodra de hersenen stress ervaren, gaat er als het ware een schakelaar aan. De zenuwen schoppen het hele systeem in de war waardoor een golf van hormonen in de bloedbaan terecht komen. De ademhaling stijgt en ons hart gaat tekeer.

We voelen ons “scherp”. In gevaarlijke situaties helpt deze energie om te vechten of te vluchten. Van zodra de situatie voorbij is, zou het stresscircuit uit moeten schakelen. Niets gebeurd.

MAAR, wanneer onze stress niet weggaat, blijft er cortisol doorstromen waardoor ons vecht- of vluchtcircuit niet volledig afsluit.

Dat kan leiden tot burn-out , een verhoogde bloeddruk, een verward immuunsysteem en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Al deze triggers verhogen op hun beurt het risico op ziektes.

Hoe reageert jouw lichaam op stress?

Meet zelf eens hoe het er in jouw situatie uitziet. Begrip brengt rust.

Leer begrijpen hoe jouw hersenen jouw lichaam beïnvloeden. Om dit in realiteit te meten, kan je aan de slag gaan met je ademhaling en je hartslag.

Meet je hartslag in rust en meet opnieuw wanneer je onder stress staat.
Leer hoe je lichaam verandert.

Doe hetzelfde met je ademhalingsritme.

Manieren om beter om te gaan met stress

Positieve zelfspraak als tool bij stress

Ga aan de slag met positieve zelfspraak. Herkader je negatieve gedachten. Wanneer je negatieve gedachten ervaart, vraag jezelf dan eens af “kan ik ze ombuigen naar een positievere manier van denken? Hoe kan ik dit anders doen? Wat win ik met deze ervaring?”

Ons vecht- of vluchtsysteem reageert niet alleen op de buitenwereld. Onze eigen gedachten en emoties beïnvloeden dat circuit ook.

Wanneer we onder druk staan en denken dat iets ons niet lukt, drukt het brein op de paniekknop. Het vertelt ons vecht- of vluchtcircuit om zich voor te bereiden op het ergste. Slagaders en aders vernauwen zich, omdat ze gevaar verwachten. Ze sturen bloed naar de kern zodat het fysiologisch de kans verminderd dat we doodbloeden. MAAR, omdat er nu minder bloed naar de spieren en het brein stroomt, neemt de mentale en fysieke kracht af.

Door positiever te denken, kan je deze fysieke respons omkeren. De bloedvaten openen zich zodat we opnieuw energie hebben om door te gaan. We voelen ons nog steeds gespannen, maar de stress werkt niet meer in ons nadeel.

Onthoud: het verhaal dat we tegen onszelf vertellen, wordt realiteit. Het is geest over materie. Laat angst dus niet de overhand nemen!

Ademhaling

Wanneer adrenaline stroomt en de hartslag stijgt, is het belangrijk om te blijven ademen. Ademhaling is een tool die we altijd bij ons hebben en kunnen inzetten in eender welke situatie. We hebben de kracht binnen handbereik om er gewoon doorheen te ademen.

Hoe meer stress we ervaren, hoe sneller we ademen, hoe sneller we ademen, hoe meer stress we ervaren. Het is een vicieuze cirkel.

Wanneer we langzaam en diep ademen, voelen de zenuwen dat er iets verandert en sturen ze een signaal naar onze hersenen om te kalmeren zodat het vecht- of vluchtsysteem wordt onderbroken. Alles in het lichaam zakt opnieuw, de hartslag, stresshormonen en de spanning.

De volgende eenvoudige ademhalingstechniek laat zien dat de stresssignalen die het brein en lichaam verbinden, geen eenrichtingsverkeer zijn. Het lichaam stuurt ook signalen terug

Een praktische oefening die we in zo’n situatie inzetten heet “Box Breathing”

Adem in, hou vast, adem uit, hou vast. Stel je een vierkant voor waarvan je de randen afgaat en doe het volgende.

Adem 4 seconden in, hou 4 seconden vast, adem 4 seconden uit, hou 4 seconden vast.

Mindful meditatie

Mindful meditatie is een erg krachtige techniek. Het zorgt ervoor dat we ons minder gestrest voelen. Wanneer je regelmatig mediteert, kan het zelfs je stressreactie veranderen.

Het netwerk in onze hersenen dat het vecht- of vluchtcircuit in gang zet moet hypergevoelig zijn om ons veilig te houden. Het grote probleem is dat alles het tegenwoordig kan laten afgaan. Wetenschappers denken dat minder dan acht weken mediteren voor nieuwe verbindingen kan zorgen in belangrijke hersendelen zodat we minder fel reageren op dingen die stress kunnen veroorzaken.

Nieuwsgierigheid en/of angst

Het gaat er niet over dat je denkt dat je het niet kan, wij bereiden je voor op de emoties die je waarschijnlijk nu al voelt nu je stilstaat bij het idee om helemaal uit je comfortzone te stappen.

Je hebt de kracht in je om je brein te trainen om de stress te accepteren en te omarmen zodat het je later de dood niet injaagt.  

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om zelf een stap te zetten richting een stressvrij leven?

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.

Testimonials