Microbioom

de verzamelnaam voor de miljoenen bacteriën in ons lichaam

Van mond tot anus

Wat is het Microbioom?

Microbioom is de verzamelnaam voor de miljoenen bacteriën (met hun specifieke functies) die ons lichaam bevolken van mond tot anus. Voor zover we tot op heden weten zijn er ruim 10.000 verschillende soorten, samen goed voor 35.000.000.000.000 bacteriën. 

De bouw (anatomie) van ons lichaam zorgt enkel voor de verplaatsing van ons voedsel en de manuele verwerking (kneden zoals maag en darmen).

Wat is de functie van bacteriën in ons lichaam?

De bacteriën in ons lichaam:

De impact van dagelijkse gewoontes en voeding op ons microbioom:

Blootstelling 

Blootstelling aan stoffen die de aanwezigheid van de bacteriën veranderen; omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, ingrediënten in voeding zoals o.a. gluten en suiker, water (indien teveel chlorine) en medicatie met name antibiotica

Tekort

Tekort aan nutriënten( nood aan afwisseling)  en/of eentonige voedingsgewoonten

Stress

Stress klinkt heel Cliché maar lees even voort. Het microbioom noemt men ook wel ons tweede paar hersenen. Dit omdat ze in nauw verband staan met elkaar. Er komt zeer veel info vanuit de hersenen naar het lichaam, maar ook in de omgekeerde richting is er communicatie. Hierdoor beïnvloeden de hersenen en het microbioom elkaar. Mentale stress heeft als gevolg een negatieve invloed op ons microbioom.

Ook de impact die ik vermeld zorgt voor stress in onze buik. Hierdoor worden ook onze hersenen beïnvloedt.
Veel voorkomend = voeding die het microbioom negatief beïnvloed

Positieve Invloed op microbioom

Negatieve Invloed op microbioom

een ongezond microbioom.

Ziektes en problemen die gerelateerd zijn aan een ongezond microbioom.

medicijnen of therapie te verkrijgen. Wel met het ontdekken en behouden van je EIGEN levensstijl”

Wat is gezonde voeding eigenlijk?

Het is niet moeilijk om voeding heel ingewikkeld te maken maar het allerbelangrijkste is dat het gezegde “je bent wat je eet” van tel is. Zoals eerder aangehaald hebben de meeste mensen geen idee meer van wat ze eten.

Een heel eenvoudige manier om gezond te eten is je eten zelf bereiden. Voedingsmiddelen die geen ingrediëntenlijst hebben zijn vanzelfsprekend “echte” voeding. 

Een voedingsproduct met ingrediënten lijst waarop 10 tallen ingrediënten staan waarvan je de meeste niet eens kent is vanzelfsprekend niet echt wat je “voeding” kan noemen

Wanneer je zelf een maaltijd bereid met verse ingrediënten heb je reeds een beter idee van wat je eet, hiermee help je jouw gezondheid al een groot stuk in de goede richting.

De lijst “Dirty dozen” en “Clean 15”  zijn handig om een keuze te maken tussen de gewone producten in de winkel of bio producten (vanwege het gebruik van chemicaliën en andere toevoegingen) 

Natuurlijk is het allemaal vaak niet vanzelfsprekend en coach ik je graag verder.

Klaar om een stap te zetten in jouw gezondheids Journey?

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.

Wetenschappelijk onderzoek over microbioom

De wetenschap

Lees het artikel gepubliceerd in NIH, National Library of Medicine

“You Are What You Eat—The Relationship between Diet, Microbiota, and Metabolic Disorders—A Review