METABOLE FLEXIBILITEIT

“The use of ancestral challenges as a vaccin against the damaging effects of modern life”

Wat is metabole flexibiliteit?

En waarom je metabool flexibel wilt zijn

Metabole flexibiliteit is de capaciteit van een cel om gebruik te maken van verschillende energiebronnen zoals koolhydraten en vetten (specifiek: glycogeen, ketonen en lactaat)Het is simpelweg het vermogen van het lichaam om verschillende energiebronnen te gebruiken.

Zeker in pandemische tijden wil je metabool flexibel zijn, worden of blijven. Jammer genoeg leven we momenteel in de dikste, minst fitte bevolkingsgroep ooit. Door metabool flexibel te zijn, komen we los van de rampzalige moderne pandemie waarin we afhankelijk geworden zijn van koolhydraten. 

Waarom is metabole flexibiliteit belangrijk voor onze gezondheid?

Met een grotere metabole flexibiliteit val je makkelijker af, krijg je meer energie en krijg je onder andere betere sportprestaties.

Gedurende de evolutie zijn mensen wiens hersenen en lichaam goed functioneerde in nuchtere status (tijdens het vasten/zonder te eten) succesvol geweest in het verzamelen van eten, overleving en voortplanting.

Mensen die in nuchtere status niet in staat waren om efficiënt te denken of fysiek te presteren hebben de evolutionaire druk niet overleefd.

Wij zijn allemaal nakomelingen van succesvolle mensen en hebben daardoor genetisch het programma om te kunnen switchen tussen energiebronnen meegekregen.

Hoe metabole flexibiliteit stimuleren en bereiken?

Het is belangrijk om ons lichaam te laten wisselen tussen 2 fases:

Pas je dit goed toe? Dan leidt het zowel fysiek als cognitief tot gezondheid, flexibiliteit, prestatieverbetering. Daarenboven voorkom je ziekte!

Intermittent Fasting: slimmer worden door niet te eten, het kan!

zo eenvoudig kan gezondheid zijn

Bepaal wanneer je eet. 16:8 is het meest bekende principe van intermittent fasting. Let echter op, wanneer je dit schema altijd op dezelfde manier toepast, verdwijnen de voordelen ervan.

Wees flexibel met je food window (de periode waarin je energie opneemt) als je echte metabole flexibiliteit wil bereiken en behouden.

Van zodra je lichaam zich in een nuchtere status bevindt worden ketonen geproduceerd door vetcellen waardoor vetzuren een energiebron worden. Je komt in een nuchtere status wanneer het glycogeen van de lever is opgebruikt.

Als reactie hierop vinden er aanpassingen op moleculair niveau plaats in alle cellen van de weefsels die op dat moment energie verbruiken. Hierdoor verbetert de functionaliteit en weerstand tegen stress, blessures en ziekte.

metabole flexibiliteit

WAT JE ZEKER MOET ONTHOUDEN

Telkens wanneer we eten, reageert ons lichaam met ontsteking om ons te beschermen. Hoe hoger je maaltijd frequentie, hoe meer ontsteking in je lichaam ontstaat.

Je lichaam krijgt rust wanneer je periodes niet eet en daardoor heeft het dus de tijd om andere dingen te doen.

Wat doet Intermittent Fasting met ons lichaam?

Vasten werkt preventief tegen epilepsie of het doet de ernst ervan afnemen. Hippocrates schreef dit meer dan 2400 jaar geleden al. Een ziekte die hij toen benoemde als “the sacred disease”.

Recenter onderzoek toonde aan dat tijdens het vasten en nuchter bewegen onze zenuwen efficiënter communiceren en dat de aanmaak van nieuwe zenuwen sterk gestimuleerd wordt. 

Het groeihormoon BDNF (brain derived neurotropic factor) komt vrij in de hersenen wanneer we nuchter zijn en is verantwoordelijk voor de plasticiteit van neuronen, neurogenese en verhoogde stress capaciteit.

BDNF helpt ons om beter te leren en onthouden. Daarenboven zorgt het ervoor dat onze hersenen beter beschermt zijn tegen stress. Ziektebeelden zoals alzheimer, dementie, epilepsie, multiple sclerose,… zijn verbeterbaar door de neuroplasticiteit te stimuleren.

TIP 1 metabole flexibiliteit

TIJDENS HET VASTEN OF NUCHTER BEWEGEN

Daag je hersenen extra uit door bijvoorbeeld rekensommen of een sudoku op te lossen.

Meer energie in elke cel van jouw lichaam

Het aantal en de kwaliteit van goed functionerende mitochondria in de spiercellen neemt toe wanneer we intensief bewegen. Dit proces noemt men mitohormese.

Mitochondria zijn de energie fabrieken (celorgannellen) die aanwezig zijn in elke cel van ons lichaam. In de citroenzuurcyclus (krebcyclus) wordt glucose omgezet naar ATP (adenosinetrifosfaat). Dit wordt dan weer omgezet in energie voor de cel. Ze zijn in grote aantallen aanwezig in onze spieren, hersenen en lever aangezien hier veel energie geproduceerd en verbruikt wordt.

Mitohormese stimuleren we niet enkel door vasten en/of nuchter bewegen. het proces ontstaat door acute oxidatieve druk in de cel (fysiologische stress). Wanneer oxidatieve stress overmatig aanwezig is, gaan cellen dood.

mitohormese

HOE KAN JE MITHOHORMESE VERKRIJGEN?

Om mitohormese te verkrijgen, is een optimale belasting het doel. Zo wordt de cel er sterker van. Intermittent Living is een mogelijke tool voor mitohormese. Hierbij gebruiken we verschillende acute stressoren zoals zuurstof-, temperatuur-, bewegings- en vasten prikkels om de cellen optimaal te belasten zodat ze er sterker en efficiënter van worden.

Veroudering en ziekte voorkomen

Er zijn een hoop chronische ziekte beelden die het gevolg zijn van het comfortabele leven dat we leven en de welvaart die altijd ter beschikking is. Daarom noemen we deze chronische, volgens de conventionele geneeskunde ‘‘onoplosbare’’ ziekte beelden ook wel WELVAARTS ziekte.

Veel van deze symptomen komen tot stand door overdaad in het dagelijkse leven. Ook typische ‘’ouderdomsziekten” vallen onder deze noemer.

Gezond oud worden lijkt nu een luxe, hoewel dat vroeger normaal was. Een heel belangrijk molecuul in dit proces is mTOR (mammalian target of rapamycin) ook wel “het verjongingsmolecuul” genoemd. Wanneer we eten, verhoogt de bloedsuikerspiegel en komen er verse nutriënten binnen. Op dat moment wordt mTOR geactiveerd.

Veroudering en ziekte voorkomen

Mtor mammalian target of rapamycin

mTOR  zorgt onder andere voor celdeling, proliferatie, weefselherstel, spier- en bot opbouw en bescherming. Opgepast, dit geraakt opgebruikt, indien dit het geval is zal je sneller verouderen en mogelijks ziek worden.

Wanneer we in nuchtere status verkeren wordt mTOR gedeactiveerd en vinden er processen zoals cel afbraak en opruiming (autophagie) plaats. Altijd eten zorgt er mede voor dat mTOR opgebruikt geraakt en je niet meer kan herstellen, hierdoor zal je sneller oud en/of ziek worden.

Hoe kan je praktisch je eigen levensstijl in handen nemen?

Na deze intressante maar op het eerste zicht “bad news show” volgt er nu het goede nieuws ;-)! 

Door je levensstijl te veranderen, voorkom je het bovenstaande. Ben je reeds ziek? Dan kan je dit vaak zelfs omdraaien.

Hoe? Door acute stressoren zoals intermittent fasting, koude en warmte blootstelling, nuchter bewegen, ademhalingsoefeningen en nog zoveel andere levensstijl interventies toe te passen in je dagelijks leven. Deze acute stressoren zijn allemaal een onderdeel van intermittent living.

TIJDENS DE OCHTEND

Begin al eens met in de ochtend een wandeling te maken zonder dat je gegeten of gedronken hebt. Bevalt je dit? Maak het dan wat langer of intensiever.

Aan de slag gaan met jouw gezondheid? Leer & ervaar meer tijdens onze Signature Experiences

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.