Intermittent Living Interventies

“The use of ancestral challenges as a vaccin against the damaging effects of modern life”

Het Moderne medicijn

Waarom Intermittent Living interventies toepassen in het dagelijks leven?

We hoeven niet meer te bewegen om voedsel te vinden, drinken is er in overvloed, kleding is voorhanden, als we het koud hebben zetten we de chauffage hoger en als het warm is zetten we de airco aan. In de huidige maatschappij hoeven we ons niet langer aan te passen, zoals dat vroeger wel het geval was. Daarnaast hebben antibiotica en hygiëne het bacterieel gevaar enorm teruggedrongen.

We leven allemaal in luxe, maar er is een keerzijde aan de medaille. Onze natuurlijke beschermingsmechanismen worden niet langer geactiveerd. Moderne ziektes zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziektes, chronische vermoeidheid, reumatische aandoeningen,.. zijn dagelijkse kost.

Hoe minder flexibel je bent op metabool, immunologisch, psychologisch en neurologisch vlak, hoe fragieler je bent voor deze risicofactoren. Fragiliteit leidt tot chronische stress, dit versnelt de veroudering en verhoogt de gevoeligheid voor ziekte. 

Hoe minder flexibel je bent op metabool, immunologisch, psychologisch en neurologisch vlak, hoe fragieler je bent voor deze risicofactoren. Fragiliteit leidt tot chronische stress, dit versnelt de veroudering en verhoogt de gevoeligheid voor ziekte. 

Intermittent Living is een wetenschappelijk onderbouwde strategie waarbij we door middel van korte stressprikkels onze natuurlijke beschermingsmechanismen terug gaan activeren. We maken ons lichaam terug sterker door korte, acute stresspikkels toe te dienen.

Het concept is gebaseerd op de kennis vanuit de wetenschappelijke PsychoNeuroImmunologie, PNI.

Gezondheid staat gelijk aan flexibiliteit

Intermittent Living is een natuurlijk vaccin tegen moderne risicofactoren voor het ontstaan van ziekte.

Ons lichaam is in staat om een storende factor zo snel als mogelijk op te lossen en zo het oude evenwicht weer te bereiken. 

Intermittent Living Interventies helpen ons om die staat van flexibiliteit weer te bereiken en vast te houden. We maken onszelf anti-fragiel voor de risicofactoren waar we niet langer omheen kunnen.

De Intermittent Living Interventies

Intermittent Cold

Kortdurende blootstelling aan koude stimuleert het immuunsysteem en beschermt ons tegen infecties en oxidatieve stress. Het stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsel en zet wit vet om naar beige vet. 

Beige en bruin vet maken energie vrij als lichaamswarmte en doet het basaal metabolisme stijgen. Hoe meer bruin vetweefsel, hoe beter de vetverbranding en hoe sneller je afvalt.

Intermittent Cold toepassen in je dagelijks leven? Start met koud douchen en ga vervolgens over naar ijsbaden.

Zelf bieden wij ook Koude Therapie Workshops aan waarbij we verschillende intermittent prikkels combineren.

Intermittent Heat

Kortdurende blootstelling aan hitte helpt tegen depressie, zorgt ervoor dat je gezond wordt en blijft, is een medicijn tegen overgewicht en zorgt er voor dat je besluitvaardigheid toeneemt in moeilijke omstandigheden.

Langdurige hitte vormde een adaptief systeem gebaseerd op meerdere hitte shock proteïnen (HSP).  Hitte is dan ook veel bedreigender voor de mens dan koude. 

Wanneer je het koud hebt, kan je jezelf aankleden, bewegen, rillen, enz.  Bij warmte ligt dat echter anders. Het enige dat het lichaam kan doen om af te koelen, is zweten.  Als je sport, neemt je lichaamstemperatuur toe. Van zodra je een bepaalde drempel bereikt, beschermen de hersenen zich en wordt verdere spiercontractie en warmteproductie niet toegestaan.

Hyperthermie heeft rechtstreeks een verstorende invloed op het functioneren van de hersenen en verstoort de neurologische aansturing van de spieren waardoor blessuregevoeligheid toeneemt.

Thermoregulatieve capaciteit kan je trainen door bijvoorbeeld “overdressed” te trainen of door een doorgedreven sauna-bezoek voorafgaand aan de belasting.

Intermittent Heat ervaren? Wij organiseren workshops waarbij we je al de effecten leren en laten ervaren.

Intermittent Drinking

Het evolutionair sterke dorstregulatiecentrum van de gemiddelde mens is volledig verstoord.

Ons hedendaags drinkgedrag zorgt ervoor dat we ons dorstgevoel kwijtraken. De meeste mensen weten niet meer wanneer ze echt dorst hebben. Dorst is een hersengevoel en bij de meesten onder ons is dat regulatiecentrum volledig ontregeld.

De maatschappij heeft ons verteld dat we de hele dag door kleine hoeveelheden moeten drinken om gehydrateerd te blijven.  Vocht is heel belangrijk; voor het hydrateren van de huid, het afvoeren van afvalstoffen en om de lichaamstemperatuur te regelen. MAAR net zoals het niet goed is voor je lichaam om de hele dag voedsel te verwerken, wordt het lichaam ook niet blij als je heel de tijd iets drinkt.

Dit deed de mens in zijn geschiedenis, tot voor kort, nooit eerder. Eigenlijk begrijpt ons lichaam (en zeker onze maag) niets van drinken zonder dorst.

Drink dus enkel wanneer je dorst hebt!

Intermittent Fasting

Periodiek vasten ruimt oude beschadigde cellen op, zorgt voor een stijging van de gevoeligheid voor het hormoon insuline, remt celgroei (en dus veroudering) stimuleert het vetmetabolisme en brengt het immuunsysteem tot rust.

Intermittent Hypoxia

Kortstondige blootstelling creëren aan zuurstofnood.

Langdurige of chronische zuurstofnood zorgen voor schade en een verhoogde oxidatie van weefsels zoals:

Een sedentaire levensstijl draagt bij aan ziektes die gerelateerd zijn aan een chronische zuurstofnood. We zitten dagelijks veel te veel. Het aantal zituren per dag, is rechtstreeks gelinkt met arteriële stijfheid en obesitas, beide verhogen de kans op artherosclerose en hartziektes.

Intermittent hypoxie of het aanbieden van gecontroleerd zuurstoftekort, speelt een belangrijke rol in de preventie en de genezing van de schadelijke effecten van een sedentaire levensstijl. O

Intermittent hypoxie verbetert bloedsuikerwaardes en insulinegevoeligheid. Daarnaast treden er positieve effecten op  cardiovasculair vlak op.

Intermittent Hypercapnia

De meest onbekende en onbeminde acute prikkel.

Het is de medische term voor een overmatig gehalte aan koolstofdioxide (CO2) in het bloed. We wekken hypercapnie op door bijvoorbeeld in- en uit te ademen in een plastiek zak.

Chronische hypercapnie veroorzaakt verschillende stoornissen zoals duizeligheid, verwarring, slaperigheid, hoofdpijn, bevingen, kortademigheid en zelfs hartritmestoornissen.

Gecontroleerde toepassing van koolstofdioxide zorgt voor: 

Intermittent Exercise

We bewegen het best zo veel mogelijk door de dag heen. Heb je een zittend beroep? Dan zijn sitting breaks een ideale methode om de negatieve effecten van het zitten te counteren.

Hoe? Door om het halfuur twee minuten te bewegen, ofwel om het uur vijf minuten.

Waarom? Het is belangrijk om je hartfrequentie even goed de lucht in te laten gaan. Zo kan je er makkelijk voor kiezen om enkele keren de trap op en af te lopen, 30 keer te pompen, een aantal burpees te doen, …

alles is goed, zolang je hartfrequentie maar even piekt!

Intermittent Living

Voor welke gezondheidseffecten zorgen Intermittent Living Interventies?

Intermittent Living interventies onder begeleiding

Heb je een bepaalde aandoening? Ga deze intermittent living interventies dan niet blindelings inzetten, consulteer een coach die je mee in dit traject naar een betere gezondheid kan begeleiden. 

Heb je geen aandoening maar wens je wel begeleiding om te kijken welke intermittent living interventies je gaat toepassen, wanneer je dat gaat doen en hoeveel je het gaat doen? Dan help ik je graag verder.

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.