Het effect van blootstelling aan hitte op ons lichaam

Intermittent Heat interventies als natuurlijk vaccin tegen de schadelijke effecten van het moderne leven.

Regelmatige sauna’s zijn goed voor de gezondheid. Iets dat we vaak horen, maar weet je ook waarom?

Tijdens het aanpassingsproces naar hogere temperaturen, beschermt ons lichaam ons door meer speciale moleculen te produceren, de zogenaamde heat shock-eiwitten. Ze zijn enorm effectief in het gevecht tegen ziekten.

Bij blootstelling aan verzengende hitte, stuurt het lichaam een “schoonmaakploeg” aka heat shock eiwitten. Deze kleine helden ruimen de ‘rotzooi’ op en halen de bezem door de cellen. De heat shock eiwitten versterken het immuunsysteem en bevorderen een lang leven. Ze doen dit door je cellen te beschermen en het herstel van je hele lichaam te stimuleren!

Hittestress symptomen

Wanneer je het te warm hebt, is het mogelijk dat je je niet goed voelt. Het lichaam probeert zich af te koelen en werkt harder zodat het hart bloed naar de ledematen kan pompen. Mogelijk gevoelens die optreden zijn:

Dit zijn enkele symptomen die onder andere sterk gerelateerd zijn aan een hitteshock of oververhitting. Wanneer het lichaam de lichaamstemperatuur niet op punt kan houden,  treden er allerlei symptomen op die mogelijks zelf levensbedreigend zijn.

intermittent Heat

Mogelijk reacties wanneer het té warm is

Er is een verschil tussen aangename warmte en hitte.

Voor het zover is, komt het functioneren van je lichaam en hersenen sterk in gedrang. Als gevolg kan je niet meer naar behoren presteren.

Warmte kennen we ook als iets heel aangenaams. Denk bijvoorbeeld aan lichaamswarmte, de zon, een haardvuur, warm water, sauna,… Voor velen onder ons nemen deze vormen van warmte net spanning weg. Hierdoor wordt warmte gelinkt met  diepgaande ontspanning, verbeterde doorbloeding en pijndemping.

Vroeger hadden we te kampen met andere doodsoorzaken dan nu. Zo stonden vooral hongersnood, uitdroging, langdurige koude,  hitte en infecties op de voorgrond. Momenteel zijn we het gewoon om te leven in een comfortzone. Leven in comfort heeft echter wel een keerzijde. Het maakt je lichaam minder resistent en vatbaar voor chronische ziektes. 

hitte interventies voor een betere gezondheid

Intermittent Heat interventies maken ons lichaam en onze hersenen flexibeler en efficiënter.
Intermittent living is een wetenschappelijk onderbouwd concept waarbij we acute stress prikkels toedienen. Hoe vaker je deze acute prikkels aan je lichaam toedient, hoe minder stresserend ze worden.

Wil je fysiologisch de beste resultaten behalen? Combineer dan de verschillende prikkels met elkaar. Bijvoorbeeld 3 prikkels of meer op 1 dag.

De combinatie van de deze acute stress prikkels zorgt voor antifragiliteit of onverstoorbaarheid van zowel het fysieke lichaam als de innovatieve probleemoplossings capaciteit van de hersenen.

De resultaten van het integreren van deze principes hebben een diepe impact op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. 

De ervaring van anderen met Intermittent Heat

Gevolgen hittestress

Langdurige hitte is één van de meest verwoestende drukfactoren geweest in de evolutie van de mens.

Langdurige hitte vormde een adaptief systeem gebaseerd op meerdere hitte shock proteïnen (HSP).  Hitte is dan ook veel bedreigender voor de mens dan koude. 

Wanneer je het koud hebt, kan je jezelf aankleden, bewegen, rillen, enz. Allemaal manieren waarmee we het lichaam kunnen opwarmen. Bij warmte ligt dat echter anders. Het enige dat het lichaam kan doen om af te koelen, is zweten. 

Sporten in extreme warmte

Onze lichaamstemperatuur neemt toe tijdens het sporten. Van zodra je een bepaalde drempel bereikt, beschermen de hersenen zichzelf en wordt verdere spiercontractie en warmteproductie niet langer toegestaan. 

Dit heeft een verstorende invloed op het functioneren van de hersenen en het verstoort de neurologische aansturing van de spieren waardoor onze blessuregevoeligheid toeneemt.

David Goffin ervaarde de effecten van extreme warmte tijdens de Australian Open waar temperaturen van bijna 40 graden een vroegtijdig einde aan zijn campagne gemaakt hebben: “Je ziet minder helder, je beweegt minder goed en je voelt je wat zwaar. Dan begin je fouten te maken.”

"Terwijl normothermie (comfort) schadelijk lijkt voor de mens, kan het gebruik van milde intermitterende hittestress dienen als remedie tegen obesitas en aanverwante aandoeningen. "

Het is al lang bekend dat hogere temperaturen de eetlust verminderen en beschermen tegen zwaarlijvigheid. Dit wordt aangestuurd vanuit de hersenen (hypothalamus), in combinatie met perifere hormonen, zoals grhelin en leptine.

Hoe intermittent Heat inzetten om ons lichaam op extreme warmte voor te bereiden?

Door onze thermoregulatie te trainen. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld met meerdere kledingstukken te trainen of door een doorgedreven saunabezoek voor of na we een fysieke inspanning leveren. 

Wil jij meer weten over de gezondheid bevorderende effecten van warmte of wil je er zelf beter mee leren omgaan? Leer en ervaar het zelf tijdens onze Hitte workshop

HET ONDERGAAN VAN ACUTE INTENSE WARMTEPRIKKELS IS ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDHEID STIMULERENDE LEEFSTIJLINTERVENTIES.

voordelen van kortstondige hittestress

Hitte is een onderdeel van Hormese

Ooit gehoord van “wat je niet doodt, maakt je sterker”? Het idee is dat iets dat in grote hoeveelheden slecht voor je is, in kleine hoeveelheden juist goed voor je kan zijn! Anders gezegd, een korte, intermitterende uitbarsting van iets dat je lichaam als stress ervaart, kan juist processen op gang brengen die je algehele gezondheid verbeteren, veroudering vertragen en je weerbaarder maken tegen toekomstige stress!

Dit concept staat bekend als hormese. Het eenvoudigste voorbeeld dat gewoonlijk wordt gebruikt om dit concept uit te leggen is lichaamsbeweging.

Als we trainen, ontstaan er microscheurtjes in onze spiervezels. Je spieren zijn letterlijk gescheurd, ontstoken, pijnlijk en beschadigd! Maar als je herstelt, worden ze groter en sterker! Of denk aan een duik in een ijsbad: als je er te lang in blijft, raak je onderkoeld, maar als je er een paar minuten in blijft, stimuleer je je mitochondriën voor een lang leven!

Hormesis is een van de belangrijkste onderwerpen in het onderzoek naar een lang leven. Laten we eens kijken waarom stress, waarvan we lang hebben geleerd dat het vreselijk voor je is en geminimaliseerd moet worden, juist goed voor je kan zijn. Het draait allemaal om het soort stress en de dosis ervan!

Blootstelling aan kortdurende hitte in dit geval.

Intermitterende warmte kan dienen als een "medicijn" tegen overgewicht

door de voedselinname te verminderen en de totale energie-uitgaven te verhogen.

HSP

Wat zijn heat shock eiwitten

Vrijwel alle cellen reageren op verhitting met de productie van heat-shock eiwitten. Deze proteïnen wapenen je niet alleen tegen toekomstige warmte, maar beschermen mogelijks zelfs tegen atriumfibrilleren (hartritmestoornis).

Ze zouden ook de immuunregulatie kunnen induceren en een rol spelen in het beschermen tegen allergische aandoeningen.

Men denkt zelfs dat heat shock eiwitten irreversibele denaturatie van aangetaste celeiwitten kunnen voorkomen.

Heat shock eiwitten blijken ook te fungeren als regulator van de baro-reflex response op ernstige hittestress en dragen zo bij aan de cardiovasculaire bescherming. 

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Integreer bekende evolutionaire prikkels en bescherm je lichaam en brein tegen de schadelijke effecten van het moderne leven. Elke workshop start met Deep Learning zodat je de nodige kennis krijgt om het thuis verder te zetten. 

Onze workshops zijn  toegankelijk voor iedereen die WILT. 

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.