watervasten

Intermittent Drinking

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende te drinken, MAAR niet de hele dag door. Het gaat bij intermittent drinking om de frequentie en niet om de hoeveelheid. Intermitterend bulkdrinken wordt gedefinieerd als drinken tot een gevoel van verzadiging, gereguleerd door een lichte dorst

Naast het verminderen van het aantal keer dat we drinken, gaan we dieper in op de effecten van watervasten.

Wanneer we watervasten, drinken we gedurende een periode niets. Deze methode wordt al duizenden jaren toegepast om verschillende redenen. Een watervast periode duurt meestal 1-3 dagen (24-72 uur). Langer kan ook, maar dit raden we niet aan zonder begeleiding.  De belangrijkste reden waarom mensen watervasten, is om hun algemene gezondheid te verbeteren.

We gaan er hieronder wat dieper op in ⇓.

Intermittent Drinking
Intermittent Drinking
Intermittent Drinking

Drink wanneer je dorst hebt

Ken jij het gevoel van échte dorst? Wanneer is het de laatste keer dat je dat gevoel bewust ervaren hebt? Het antwoord is heel eenvoudig toen je in staat was om in één keer een halve liter of meer weg te drinken.

Wanneer we terug in de evolutie gaan, zien we dat mensen soms dagen lang niet dronken, simpelweg omdat er geen water voorhanden was. Als we drie dagen niet dronken, onttrokken de hersenen vocht aan andere delen van het lichaam om te blijven functioneren.

Ons lichaam is niet gemaakt om te drinken zonder dorst. Wanneer we de hele dag drinken door slokjes water, thee of andere dranken tot ons te nemen, activeren we ons immuunsysteem constant om ons te beschermen tegen bacteriën en andere pathogenen. Daarnaast verstoor je door steeds een beetje te drinken de natuurlijke vocht- en mineralenbalans en moet je veel plassen als gevolg.

Waarom de volgende geloofsovertuiging een leugen is:

"We moeten anderhalve tot twee liter water drinken per dag"

Luister naar je eigen lichaam. Heb je dorst? Drink dan! Maar let op, veel mensen drinken “standaard” 2 tot 3 liter per dag, enkel en alleen “omdat het moet”.

Het is een geloofsovertuiging die ons is aangeleerd. Gezondheids­instanties adviseren het momenteel nog maar al te graag: “je moet 1,5 tot 2 liter water drinken per dag”. Dit is een regel die volgens hen voor elke mens van toepassing is. Als we logisch nadenken, kan dit niet kloppen. 

Dorst hebben is niet erg, net zoals honger hebben ook niet erg is, zolang het kortstondig is. Wanneer we heel de dag door drinken, zetten we ons lichaam continue onder stress. Ons lichaam is niet gemaakt om heel de dag door te drinken.

Hoe start ik met Intermittent Drinking?

Drink niet de hele dag door, beperk het aantal drinkmomenten tot 3 keer per dag

Intermittent Fasting

Dorstprikkel Opwekken

Wek 1 keer per week een echte dorstprikkel op. Sport intensief gedurende 40 tot 60 minuten en sluit af met een sauna of hot yoga sessie. Wachten met drinken tot na de sessie. Ben je klaar? Ga dan bulkdrinken tot je verzadigd bent.

Intermittent Fasting

Watervasten

Watervasten kan je doen door bijvoorbeeld 24 uur lang NIETS te drinken. Net zoals met Intermitterend vasten, bouw je dit op. Start bijvoorbeeld door van 19u tot 7u niets meer drinken en bouw zo op naar 24u. LET OP: Idealiter combineer je water en voedsel vasten want voeding bevat ook vocht en breekt dus het watervasten.

Gezondheidsvoordelen Intermittent Drinking

Milde kortstondige dorst is een super krachtige stressprikkel. Het zorgt voor:

Welke stoffen komen er in het lichaam vrij tijdens het watervasten?

Vasopressine

water vasten

Dorst zorgt voor de vrijzetting van vasopressine, een hormoon dat de bloeddruk doet dalen. Vasopressine, ook bekend als antidiuretisch hormoon (ADH), is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hypothalamus en vervolgens wordt vrijgegeven door de achterste hypofyse. Vasopressine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de waterbalans in het lichaam. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

  1. Waterretentie: Een van de belangrijkste functies van vasopressine is het bevorderen van waterretentie in het lichaam. Het hormoon reguleert de reabsorptie van water in de nieren, waardoor de hoeveelheid water die in de urine wordt uitgescheiden, wordt verminderd.

  2. Regulatie van de urineproductie: Door de reabsorptie van water in de nieren te verhogen, vermindert vasopressine de hoeveelheid urine die wordt geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat er minder water verloren gaat via de urine en helpt om de lichaamsvloeistoffen te behouden.

  3. Bloeddrukregulatie

  4. Regulatie van dorst: Speelt een rol bij het reguleren van de dorstrespons.

Het “Vertrouwen En Liefde” Hormoon Oxytocine

OXYTOCINE

Recent onderzoek toont aan dat “dorstgevoel” niet alleen de water- en mineralenhuishouding reguleert, maar ook het “vertrouwen en liefde”-hormoon oxytocine, terwijl de productie van het typische stresshormoon cortisol afneemt. Een hete omgeving, droogte en meer zweten activeren het produceren van oxytocine, net zoals borstvoeding dat doet bij moeder en kind. Dit hormoon staat ook wel bekend als het “vertrouwen en liefde” hormoon.

Oxytocine heeft verschillende positieve effecten op het immuunsysteem:

  • Vermindert de ontstekingsreactie, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziektes te bestrijden
  • Stimuleert de productie van antilichamen, wat het immuunsysteem versterkt en de weerstand tegen ziekteverwekkers verbetert

Wat is bulkdrinken en hoe doe je dat?

Start de dag door in één keer een grotere hoeveelheid water te drinken. Drink door tot je lichaam stop zegt en je voelt dat je niet meer kan drinken. Leer om naar je lichaam te luisteren. Drink enkel wanneer je dorst hebt en drink dan door tot je helemaal verzadigd bent. 1 drinkmoment duurt zo’n 10minuten.

Dat kan dus ook betekenen dat je de ene dag meer drinkt dan de andere; afhankelijk van de weersomstandigheden; hoeveel je beweegt en wat je eet.

Waarom gaan we watervasten?

In de eerste plaats, om onze gezondheid te verbeteren. Wanneer we een langere periode niet drinken, zuiveren we lichaam en onze geest. 

In de tweede plaats wordt het metabolisme letterlijk gereset, waardoor ons lichaam niet langer loopt op glucose, maar wel op vetreserves. Dit zorgt voor een geleidelijke afname van lichaamsvet. 

Bovendien zuivert je lichaam zich door oude en kapotte cellen om te zetten in energie en proteïnen. Dit proces heet autofagie.

Het is niet voor niets dat het ook vanuit meerdere religieuze stromingen wordt aangeraden, met de Ramadan als meest bekende voorbeeld.

De eerste vraag die je jezelf stelt als je aan een vasten begint, is: waarom vast ik en wat is mijn intentie of doelstelling? Waarom mensen watervasten, heeft uiteenlopende redenen. Zowel voor religieuze of spirituele doeleinden als ter voorbereiding op een medische procedure of voor andere gezondheidsvoordelen.

Wat is het effect van watervasten op het immuunsysteem?

Watervasten heeft een positief effect op het immuunsysteem. Na een dag watervasten voel je je meestal wonderbaarlijk goed. Het stimuleert het immuunsysteem waardoor er energie vrijkomt voor andere belangrijke functies.

In de eerste plaats, wordt zoals hierboven reeds beschreven, de aanmaak van oxytocine gestimuleerd.

Daarnaast heeft watervasten ook invloed op het stresshormoon cortisol. Door te vasten verminderd de productie van cortisol. Dit is nodig, aangezien langdurige blootstelling aan hoge niveaus van cortisol schadelijk is voor het immuunsysteem en ontstekingen bevorderd. Door de cortisolspiegels te verlagen, draagt watervasten bij aan een evenwichtiger immuunsysteem.

Wanneer je gaat watervasten, verbetert de gevoeligheid voor insuline en leptine

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat watervasten positieve effecten heeft op de gevoeligheid van insuline en leptine. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en het balanceren van de energie-inname en -uitgave.

Je lichaam gebruikt Insuline om voedingsstoffen uit de bloedbaan op te slaan, terwijl leptine het lichaam een vol gevoel geeft.

Wat wilt dat concreet zeggen? Wanneer je gevoeliger bent voor insuline, verlaagt het lichaam de bloedsuikerspiegel. Wanneer we gevoeliger zijn voor leptine helpen we ons lichaam om het hongersignaal efficiënter te verwerken, waardoor we ook het risico op zwaarlijvigheid verlagen. Daarnaast draagt het bij aan een betere metabole gezondheid.

Insuline

Insuline gevoeligheid is cruciaal voor een gezonde bloedsuikerregulatie. 

Door water vasten kan het lichaam gevoeliger worden voor insuline, wat betekent dat het beter in staat is om de bloedsuikerspiegel te verlagen. 

Dit kan gunstig zijn voor mensen met insulineresistentie of diabetes, omdat het kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op complicaties.

Leptine

Leptine, ook wel het “verzadigingshormoon” genoemd, speelt een rol bij het reguleren van het hongergevoel en de energiebalans. 

Een hogere gevoeligheid voor leptine betekent dat het lichaam beter in staat is om hongersignalen efficiënter te verwerken en een gevoel van verzadiging te ervaren. 

Dit vermindert het risico op overeten en helpt om een gezond gewicht te handhaven.

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Tijdens de hitte workshop en de koude workshop, gaan we aan de slag met watervasten! Je krijgt eerst deep learning en duikt ook zelf de ervaring in om te voelen wat het voor jou betekent. 

Koude workshop

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

hitte Workshop

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Vraag en antwoord

Ja. Bekijk het wetenschappelijke artikel van dr. Pruimboom Leo, Reheis D. Intermittent drinking, oxytocin and human health. Med Hypotheses. 2016 Jul;92:80-3. doi: 10.1016/j.mehy.2016.04.043. Epub 2016 Apr 27.PMID: 27241263

De tijd dat een mens zonder water overleeft, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder omgevingsomstandigheden, individuele gezondheid en activiteitenniveau.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een persoon niet langer dan 3 tot 5 dagen zonder water kan overleven.

In extreme omstandigheden, zoals in zeer hete en droge klimaten, treedt uitdroging veel sneller op en is de overlevingstijd mogelijks aanzienlijk korter.

Uitdroging is een ernstige medische aandoening en leidt tot een verstoring van de elektrolytenbalans en veroorzaakt orgaanfalen, wat uiteindelijk fataal kan zijn. Daarom is het essentieel om hier bewust mee aan de slag te gaan en wanneer er twijfels zijn, hulp of begeleiding in te schakelen.

Een watervast kan bepaalde medische aandoeningen verergeren of bijdragen aan verstoorde eetgewoonten. Daarnaast kan het gepaard gaan met enkele bijwerkingen, zoals dorstgevoel en ongemak. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en indien nodig medisch advies in te winnen voordat je aan een langere periode van watervasten begint. Het effect kan variëren afhankelijk van individuele gezondheid en andere factoren.

 Hier zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen van watervasten:

  1. Duizeligheid en zwakte: Een veelvoorkomende bijwerking van watervasten is duizeligheid en zwakte. Dit ontstaat door een o.a. een lage bloedsuikerspiegel, uitdroging,…

  2. Uitdroging: Omdat je geen water consumeert tijdens het vasten, loop je het risico op uitdroging. Uitdroging leidt tot symptomen zoals dorst, droge mond, …

  3. Misselijkheid en maagklachten: Sommige mensen kunnen tijdens het vasten last krijgen van misselijkheid, maagkrampen of andere spijsverteringsklachten. Dit kan te wijten zijn aan een verandering in de maagzuurproductie of een verstoring van het normale spijsverteringsproces.

  4. Vermoeidheid en stemmingswisselingen: Tijdens het vasten kan vermoeidheid optreden. Daarnaast kunnen stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen voorkomen.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen voordat je begint aan een langere periode van watervasten en het vasten onder toezicht te doen.

Je mag niet water vasten als:

  • je zwanger bent
  • je borstvoeding geeft
  • je nierpatiënt bent
  • je bepaalde medische aandoeningen hebt (advies inwinnen onder medisch toezicht alvorens je gaat experimenteren)

Het is belangrijk op te merken dat het watervasten gedurende 24 uur voor de meeste mensen over het algemeen veilig is, maar het kan verschillende effecten hebben die individueel verschillen. Langer vasten kan ook, maar dit wordt niet aangeraden. Als je dit wel doet, zorg dan voor medisch toezicht. 

Het is altijd verstandig om bij twijfel medisch advies in te winnen voordat je begint aan een watervastenprogramma, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt.

Men spreekt over ‘orthostatische hypotensie‘ wanneer je bijvoorbeeld  uit het niets snel opstaat en je bloed dit rappe tempo niet bijbeent en dus een duizeligheid gevoel ervaart, flauwvalt en/of  licht wordt in het hoofd.

Wanneer we een bepaalde periode geen voedsel of drank wordt consumeren, kan er een verhoogd risico op orthostatische hypotensie ontstaan. Het niet drinken van voldoende vocht kan leiden tot uitdroging, wat op zijn beurt kan leiden tot een afname van het bloedvolume en een verlaging van de bloeddruk.

Tijdens het watervasten kan het lichaam ook een verandering ervaren in de elektrolytenbalans, met name een daling van het natriumgehalte. Dit kan ook bijdragen aan een verhoogd risico op orthostatische hypotensie, omdat natrium een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de vochtbalans en het reguleren van de bloeddruk.