watervasten

Intermittent Drinking

Het is belangrijk om voldoende te drinken, MAAR niet de hele dag door. Het gaat bij intermittent drinking om de frequentie en niet om de hoeveelheid. Ik ga er hieronder dieper op in.

Intermittent Drinking
Intermittent Drinking
Intermittent Drinking

Drink wanneer je dorst hebt

Ken jij het gevoel van échte dorst? Wanneer is het de laatste keer dat je dat gevoel bewust ervaren hebt? Het antwoord is heel eenvoudig toen je in staat was om in één keer een halve liter of meer weg te drinken.

Wanneer we terug in de evolutie gaan, zien we dat mensen soms dagen lang niet dronken,  simpelweg omdat er geen water voorhanden was. Als we drie dagen niet dronken, onttrokken de hersenen vocht aan andere delen van het lichaam om te blijven functioneren.

Ons lichaam is niet gemaakt om te drinken zonder dorst. Wanneer we de hele dag drinken door slokjes water, thee of andere dranken tot ons te nemen, activeren we ons immuunsysteem constant om ons te beschermen tegen bacteriën en andere pathogenen. Daarnaast verstoor je door steeds een beetje te drinken de natuurlijke vocht- en mineralenbalans en moet je veel plassen als gevolg.

Waarom de volgende geloofsovertuiging een leugen is:

"Drink anderhalve tot twee liter water per dag"

Luister naar je eigen lichaam. Heb je dorst? Drink dan! Maar let op, veel mensen drinken “standaard” 2 tot 3 liter per dag, enkel en alleen “omdat het moet”.

Het is een geloofsovertuiging die ons is aangeleerd. Gezondheids­instanties adviseren het momenteel nog maar al te graag: “drink anderhalve tot twee liter water per dag“. Dit is een regel die volgens hen voor elke mens van toepassing is. Als we logisch nadenken, kan dit niet kloppen. 

Dorst hebben is niet erg, net zoals honger hebben ook niet erg is, zolang het kortstondig is. Wanneer we heel de dag door drinken, zetten we ons lichaam continue onder stress. Ons lichaam is niet gemaakt om heel de dag door te drinken.

Intermittent Drinking hoe starten?

Drink niet de hele dag door, beperk het aantal drinkmomenten tot 3 keer per dag

Dorstprikkel Opwekken

Wek 1 keer per week een echte dorstprikkel op. Sport intensief gedurende 40 tot 60 minuten en sluit af met een sauna of hot yoga sessie. Wachten met drinken tot na de sessie. Ben je klaar? Ga dan bulkdrinken tot je verzadigd bent.

Watervasten

Watervasten kan je doen door bijvoorbeeld 24 uur lang NIETS te drinken. Net zoals met Intermittent Fasting, bouw je dit op. Start bijvoorbeeld door van 19u tot 7u niets meer drinken en bouw zo op naar 24u.

LET OP: Idealiter combineer je water en voedsel vasten want voeding bevat ook vocht en breekt dus het watervasten.

Gezondheidsvoordelen Intermittent Drinking

Milde kortstondige dorst is een super krachtige stressprikkel. Het zorgt voor:

Welke stoffen komen er in het lichaam vrij tijdens het watervasten?

Vasopressine

Dorst zorgt voor de vrijzetting van vasopressine, een hormoon dat de bloeddruk doet dalen.

Het “Vertrouwen En Liefde” Hormoon Oxytocine

Recent onderzoek toont aan dat “dorstgevoel” niet alleen de water- en mineralenhuishouding reguleert, maar ook het “vertrouwen en liefde”-hormoon oxytocine, terwijl de productie van het typische stresshormoon cortisol afneemt. Een hete omgeving, droogte en meer zweten activeren het produceren van oxytocine, net zoals borstvoeding dat doet bij moeder en kind.

Wat is het en hoe doe je dat?

Bulkdrinken

Start de dag door in één keer een grotere hoeveelheid water te drinken. Drink door tot je lichaam stop zegt en je voelt dat je niet meer kan drinken. Leer om naar je lichaam te luisteren. Drink enkel wanneer je dorst hebt en drink dan door tot je helemaal verzadigd bent. 1 drinkmoment duurt zo’n 10minuten.

Dat kan dus ook betekenen dat je de ene dag meer drinkt dan de andere; afhankelijk van de weersomstandigheden; hoeveel je beweegt en wat je eet.

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.

De Wetenschap over Intermittent drinking

De wetenschap

Pruimboom L, Reheis D. Intermittent drinking, oxytocin and human health. Med Hypotheses. 2016 Jul;92:80-3. doi: 10.1016/j.mehy.2016.04.043. Epub 2016 Apr 27.PMID: 27241263

Nood aan persoonlijke groei?

Nieuw:
5-delig ontwikkelings traject!

Let’s unfold your potential!

Tijdens dit traject gaan we dieper in op de polyvagal, de kracht van emoties, schaduwwerk, zelfreflectie en grenzen stellen. Elke sessie eindigt met ecstatic breathwork, een zeer transformatieve ademtechniek.