Ijsbaden als onderdeel van koude therapie
Is nu en dan een ijsbad nemen al één van jouw rituelen?
Ontdek de kracht van ijsbaden voor lichaam en geest. Bouw vertrouwen op in de kou, leer veilige technieken aan, voel je herboren en sterker dan ooit & ervaar rust in je lichaam en geeft.
Benieuwd naar je eerste ijsbad ervaring?
Neem je eerste keer deel aan een workshop waar je de nodige kennis en ervaring opdoet.
"Een aanrader voor wie geest en lichaam weer met elkaar in verbinding wil brengen"
Paradoxaal
Hoe koude kan zorgen voor meer ontspanning
Koude kan verrassend ontspannend zijn. Het lijkt misschien niet meteen zo, maar na de ervaring wil je waarschijnlijk meer. Uit je comfortzone stappen opent nieuwe mogelijkheden.
Als je volhoudt, voel je je fantastisch achteraf. Niet alleen vanwege de positieve effecten op je lichaam, maar ook omdat je doorgezet hebt – een mentale overwinning! Koude water kan helpen bij het omgaan met de uitdagingen van het leven.
Een koud bad nemen voelt vaak als een prestatie. Na blootstelling aan kou komen gelukshormonen vrij, wat je een fris en opgewekt gevoel geeft, zelfs op mindere dagen.
Ontdek de kracht van kou en vind rust in het drukke leven. Voelen is begrijpen!
Is ijsbaden goed voor de gezondheid?
Vanuit de kPNI stellen we ons de vraag “Hoe was de situatie vroeger?”.
aangezien het menselijk lichaam door de evolutie heen verschillende oplossingen heeft ontwikkeld om met verschillende acute stressoren om te gaan. Koude wordt al 1000’en jaren gebruikt om ziektes te behandelen. Een 3.500 jaar oude papyrusrol uit Egypte verwijst al naar koude als medicijn. Tetanus, nierkolieken, tyfus, hoofdpijn, koorts, infecties: het werd doorheen de eeuwen allemaal behandeld door patiënten bloot te stellen aan koude.
Door de enorme flexibiliteit van de mens heeft hij zich altijd en overal kunnen aanpassen, hierdoor kan de mens leven op de hele planeet en zijn we sterk gewapend tegen zware fysische (oer-)stress.
Minder ziek bij regelmatige blootstelling aan koude?
Ja! Dagelijkse koude douches verminderen ziekteverzuim gemiddeld met 29%. Koud douchen verbetert de levenskwaliteit, maar ijsbaden gaat nog verder.
De acute stress van het koude water brengt het zenuwstelsel in balans en stimuleert de aanmaak van adrenaline en endorfine, wat natuurlijke ontstekingsremmende effecten heeft.
Dit is essentieel voor herstel, aangezien steeds meer aandoeningen worden gelinkt aan chronische ontstekingen, waaronder artritis, allergieën, hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer, Parkinson en depressie.
Een koud bad brengt je direct in het hier en nu, reset je gedachten en voelt als thuiskomen bij jezelf, waardoor je in contact komt met je eigen oerkracht en potentieel!
Voordelen van ijsbaden
- Verhoogt energieniveau, fysiek en mentaal
- Versterkt immuunsysteem
- bevordert de aanmaak en de kwaliteit van mitochondrieën en bruin vet
- Verminderde brain fog, troebel zicht, concentratie problemen
- Verhoogde concentratie en productiviteit
- Verhoogd rustmetabolisme & efficiënter vetmetabolisme
- Verbeterde controle over gedachten en emoties
- Helpt het lichaam te ontzuren en ontgiften
- Verbeterde sportprestaties en spierherstel
Ijsbaden onder begeleiding
Privé ijsbaden is mogelijk in een sessie van min. 3u met een groep van min. 7 personen.
Lees hier lovende getuigenissen
Ervaringen van andere deelnemers met koude (baden)
Is het veilig om alleen, zonder ervaring in een ijsbad te stappen?
Alleen in ijskoud water stappen zonder gewenning is niet aan te raden & kan onveilig zijn vanwege het risico op een koudeshock, leidend tot mogelijke hyperventilatie en/of verlies van controle.
Baden in ijskoud water verschilt sterk van een koude douche. Het is veel intenser. Het is alsof je korte hardlopen vergelijkt met het lopen van een marathon.
Daarom is het slim om je eerste blootstelling in een ijsbad onder begeleiding te doen. Extreme koude stimuleert een acute stressreactie waarop je lichaam onvoorspelbaar reageert. Onder begeleiding trainen we je lichaam voor deze stress.
Door af en toe in een ijsbad te stappen, maak je jouw immuunsysteem sterker en ben je minder vatbaar voor ziektes.
Wat is het verschil tussen een koude douche en een ijsbad?
De effecten zijn gelijkaardig. Het verschil ligt hem in de intensiteit voor je lichaam. Wanneer je in een koud bad stapt, is het contactoppervlak tussen je lichaam en het koud water veel groter dan bij een koude douche.
Daarom is het aangeraden om te starten met een koude douche. Eens je hier mee overweg kan, is een ijsbad de volgende stap.
Zo daag je je lichaam nog meer uit en haal je de meeste voordelen.
Tips & tricks koudetraining
Ben je nog niet klaar om in een ijsbad te stappen?
Start dan met de volgende tips:
Begin met een koude douche
Streef ernaar om +- 30 seconden onder een echte koude douche te staan. Lukt dit niet van de eerste keer? Wees dan niet te streng voor jezelf en bouw het rustig op.
Draai de temperatuur flink naar beneden
Wees niet te lief voor jezelf door de temperatuur langzaam af te bouwen. Het schrikeffect van je lichaam (en dus het effect is groter) wanneer je de temperatuur meteen flink naar beneden draait. Belangrijk is dat het niet aangenaam is!
Eindig elke douche koud
Draai na je koude douche, de knop niet terug om naar warmte. Zo kan je lichaam zelf terug werken om op temperatuur te komen. Als je na een koude douche, een warme douche neemt, zijn de effecten minder groot.
Introduceer meer temperatuurschommeling in je leven.
Zet de verwarming af en toe wat lager, maak een wandeling zonder dikke jas, slaap met het raam open,…
Neem geen ijsbad of koude douche voor je naar bed gaat
Het activeert je stress-systeem. Dat wil je niet net voor je gaat slapen! Doe het bij voorkeur in de ochtend.
Voor wie is een ijsbad sessie geschikt?
Voor iedereen die gezond is/of wil zijn! ;-). Als er sprake is van mentale of fysieke obstakels, meld dit dan even van te voren zodat we samen bekijken hoe en wat.
Bruin vet koude water raakt bruin vet koude straal van het ijskoude water het bruin vet wit vet en koude training. Verhoogde hartslag met witte bloedlichaampjes.