IJSBAD NEMEN ONDER BEGELEIDING

Ijsbaden als onderdeel van koude therapie

Is nu en dan een ijsbad nemen al één van jouw rituelen?

Het is een effectieve manier om je lichaam en geest te prikkelen. Zowat iedereen haalt er voordeel uit! 

Een ijsbad sessie wordt zo opgebouwd dat het vertrouwen in je lijf ten opzichte van de kou toeneemt. We geven je technieken mee die het veilig maken om in het ijsbad te stappen, die je nadien thuis ook kan gebruiken.

Ademhaling en focus zijn onmisbaar bij het omgaan met koude. We garanderen je dat je je na een sessie herboren, fris en sterker dan ooit voelt. Meer rust in je lichaam en hoofd zijn maar enkele van de positieve effecten die een ijsbad je te bieden hebben.

Nog niet eerder een ijsbad genomen of nog onervaren? Dan adviseren we je om eerst deel te nemen aan een workshop waar we je voorzien van de nodige kennis en ervaring. Klik hier en kom er meer over te weten. Daarnaast beleef je een onvergetelijke dag in de aanwezigheid van gelijkgezinde mensen.

Praktisch

We raden je aan om eerst deel te nemen aan de Koude Workshop zodat je de nodige kennis opdoet om er mee aan de slag te gaan. Klik hier voor meer info.

ijsbad nemen

Inschrijven Ijsbaden

Door af en toe in een ijsbad te stappen, maak je jouw immuunsysteem sterker en ben je minder vatbaar voor ziektes.

We klagen over stress maar hebben het nodig om gezond te blijven.

Paradoxaal

We klagen graag over stress, maar eigenlijk hebben we regelmatig een portie stress nodig om gezond te blijven. Ons lichaam heeft uitdagingen nodig om gezond te blijven. Je moet je systeem af en toe onder druk zetten, bijvoorbeeld door jezelf bloot te stellen aan hoge of lage temperaturen. In een wereld vol airco’s en verwarming wordt ons lichaam amper tot nooit meer uitgedaagd. Ons huis is verwarmd, onze auto is verwarmd, op het werk staat de verwarming aan. We leven voortdurend op kamertemperatuur.

Hoe koude kan zorgen voor meer ontspanning

Het klinkt niet meteen ontspannend, maar eens je gevoeld hebt wat het voor jou betekent, wil je gegarandeerd meer. Door uit je comfortzone te stappen, gaan er nieuwe deuren open. Je lichaam confronteren met koude, voelt in het begin misschien onprettig. De eerste reactie van veel mensen, is om de kraan het liefst meteen weer naar een hogere temperatuur te draaien. 

Ga je hier echter doorheen en blijf je volhouden? Dan voel jij je nadien fantastisch. Niet alleen door de positieve effecten die koude op je lichaam heeft, maar ook omdat je hebt doorgezet, een mentale overwinning dus! Dankzij het koude water kan je beter door de ups en downs van het leven navigeren. Superman word je er niet van, wel een betere versie van jezelf ;-)! 

Het kan echt als een prestatie voelen dat je een koud bad genomen hebt. Daarnaast komen er na blootstelling aan koude, gelukshormonen vrij. Dit is een automatische reactie van je lichaam, hierdoor voel jij je heerlijk fris en opgewekt. Je hebt het idee dat je heel de wereld aankan, zeker als je een vervelende dag hebt gehad.

Blootstelling aan koude is één van de prikkels die we toepassen bij Intermittent Living. Het intermittent living concept draait om preventie, bescherming en sterker worden. Kortom, gezondheidsvoordelen alom! Lees hier meer over intermittent living

Vind weerstand tegen kou en kracht in jezelf en rust in het vaak chaotische leven. Voelen is begrijpen!

Inschrijven voor een ijsbad sessie in een kleine groep?

ijsbad nemen

Koude Therapie Workshop

Tijdens een workshop gaan we dieper in op koude therapie en hoe je het kan inzetten in je dagelijkse leven. 

De ochtend staat in het teken van deep learning de theorie achter de methode en het begrijpen waarom je dit doet. Je leert meer over Intermittent living en wat levensstijl interventies betekenen voor lichaam en geest. 

Na de theorie, dagen we het lichaam fysiek uit en ten slotte eindigen we met een ijsbad en een lichte en gezonde lunch. 

Waarom ijsbad therapie goed is voor de gezondheid.

Geschiedenis: het effect van koude op het menselijke lichaam. 

Binnen de kPNI (klinische psycho-neuro-immunologie) stellen we ons altijd de vraag, hoe was de situatie vroeger, aangezien het menselijk lichaam door de evolutie heen verschillende oplossingen heeft ontwikkeld om met verschillende acute stressoren om te gaan. 

Koude wordt al 1000’en jaren gebruikt om ziektes te behandelen. Een 3.500 jaar oude papyrusrol uit Egypte verwijst al naar koude als medicijn. Tetanus, nierkolieken, tyfus, hoofdpijn, koorts, infecties: het werd doorheen de eeuwen allemaal behandeld door patiënten bloot te stellen aan koude.

Vroeger was die vorm van stress meestal gerelateerd met de strijd tot overleven. Het meest frequent was het overleven met infecties, maar ook het omgaan met lange periodes van honger, dorst, fysieke trauma’s, koude, warmte en zelfs periodes met minder zuurstof. 

Door de enorme flexibiliteit van de mens heeft hij zich altijd en overal kunnen aanpassen, hierdoor kan de mens leven op de hele planeet en zijn we sterk gewapend tegen zware fysische (oer-)stress.

Mààr, onze gewijzigde levensstijl heeft niet voor de meest optimale oplossingen gezorgt. We zijn lui geworden door het comfort dat we onszelf dagelijks geven. Dit alles omdat er geen noodzaken meer zijn in ons dagelijks leven.

Word je écht minder vaak ziek als je je regelmatig blootstelt aan koude?

Ja! Wie dagelijks een koude douche neemt, is gemiddeld 29% minder afwezig op het werk door ziekte. Koude douches helpen om het ziekteverzuim terug te dringen.

Koud douchen zorgt ook voor een verbetering van de levenskwaliteit. Ijsbaden gaat nog een stap verder. De acute stress van het koude water helpt om je zenuwstelsel weer in balans te brengen. Het zorgt ook voor de aanmaak van adrenaline en endorfines, hierdoor is het een natuurlijke ontstekingsremmer. 

Dat ijsbaden helpen om te herstellen, heeft alles te maken met het ontstekingsremmend effect van blootstelling aan koude. Steeds meer aandoeningen worden gelinkt aan chronische ontstekingen. Van artritis en allergieën tot hart- en vaatziektes en zelfs kanker. Daarnaast linkt men zelfs ziektes als Alzheimer, Parkinson en depressie aan chronische inflammatie in de hersenen.

Ontstekingen zijn, kortom, alomtegenwoordig. We leven in een ontstoken samenleving. Een ijsbad brengt je ogenblikkelijk in het hier en in het nu. Je gedachten smelten als sneeuw voor de zon. Het geeft een reset en voelt als thuiskomen bij jezelf. Je komt in contact met je eigen oerkracht, je potentieel!/

ijsbad nemen

Ijsbaden voordelen

Ervaringen met koude en ijsbaden

ijsbad nemen

Is het veilig om alleen, zonder ervaring in een ijsbad te stappen?

Nee. Ga nooit alleen in ijskoud water, zeker als je het niet gewoon bent. Koud water kan ook gevaarlijk zijn. Het kan voor een koudeschok zorgen waardoor je kan hyperventileren, in zo’n situatie kan je de controle verliezen met de mogelijke gevaarlijke gevolgen vandien. 

Mensen denken vaak dat ijsbaden hetzelfde is als een koude douche nemen maar dat is niet zo. Ijsbaden is van een heel andere orde, de impact is veel intenser. Dit kan je vergelijken met bijvoorbeeld lopen, als je gewoon bent om 10km te lopen ga je niet zomaar even een marathon lopen . Het is dus verstandiger om dit te doen met iemand erbij die weet wat er kan gebeuren en hoe daarop te reageren. 

Neem je eerste ijsbaden best onder begeleiding

Door blootstelling aan extreme kou simuleer je een acute stresssituatie. Je weet op voorhand niet hoe je lichaam op die stresssituatie gaat reageren. Onder begeleiding trainen we je systeem om met deze vorm van stress om te gaan.

Ijsbaden als onderdeel van koude therapie

Voor wie is een ijsbad sessie geschikt?

Voor iedereen die gezond is/of wil zijn! ;-). Als er sprake is van mentale of fysieke obstakels, meld dit dan even van te voren zodat we samen bekijken hoe en wat. Is het je eerste keer? Dan raden we sterk aan om eerst een workshop te volgen en zo op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van Intermittent Living en koude therapie. 

Tips om zelf aan de slag te gaan met koudetraining.

Ben je nog niet helemaal klaar om je over tegen en in een ijsbad te stappen? Pas dan volgende tips al even toe.

1

Begin met koud te douchen

Streef ernaar om +- 30 seconden onder een echte koude douche te staan. Lukt dit niet van de eerste keer? Wees dan niet te streng voor jezelf en bouw het rustig op.

2

Draai de temperatuur flink naar beneden

Wees niet te lief voor jezelf door de temperatuur langzaam af te bouwen. Het schrikeffect van je lichaam (en dus het effect is groter) wanneer je de temperatuur meteen flink naar beneden draait. Belangrijk is dat het niet aangenaam is!

3

Eindig elke douche koud

Draai na je koude douche, de knop niet terug om naar warmte. Zo kan je lichaam zelf terug werken om op temperatuur te komen. Als je na een koude douche, een warme douche neemt, zijn de effecten minder groot.

4

Introduceer meer temperatuurschommeling in je leven.

Zet de verwarming af en toe wat lager, maak een wandeling zonder dikke jas, slaap met het raam open,…

5

Neem geen ijsbad of koude douche voor je naar bed gaat

Het activeert je stress-systeem. Dat wil je niet net voor je gaat slapen! Doe het bij voorkeur in de ochtend.

Wie ijs kan trotseren, kan ook andere zaken trotseren, en loopt niet meer naar de dokter voor een peulschil. Wanneer je het ergste reeds meegemaakt hebt, wordt het leven een speeltuin