Opleidingsplan

Wettelijke verplichting voor bedrijven met min. 20 werknemers

bedrijven met minstens 20 werknemers moeten verplicht één keer per jaar een opleidingsplan opmaken voor hun werknemers.

Hieronder kan je praktische informatie vinden over het opleidingsplan,  als gevolg van de zogenaamde arbeidsdeal uit 2022. Voorkom boetes en benut het opleidingsbudget optimaal.

Het opleidingsplan vormt een essentieel onderdeel van de arbeidsdeal en is gericht op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en het versterken van competenties binnen de onderneming.

Wat als je dit niet alleen als een verplichting ziet, maar als een unieke kans om je team te versterken en je organisatie naar een hoger niveau and to tillen? Het opleidingsplan kan veel meer zijn dan een administratieve taak – het biedt de mogelijkheid om te investeren in leiderschap, welzijn, en de groei van je medewerkers.

Wat is een opleidingsplan?

Een opleidingsplan is een strategisch document dat de opleidingen beschrijft die de onderneming aanbiedt aan haar werknemers in een bepaalde periode.

Zo’n opleidingsplan bevat zowel formele opleidingen (cursussen en trainingen) als informele opleidingen (coaching, on-the-job training). Het doel is om de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil te houden en hen voor te bereiden op toekomstige uitdagingen in de arbeidsmarkt.

Voorlegging jaarlijks opleidingsplan, uiterlijk op 15 maart.

Bedrijven met meer dan 20 werknemers zijn wettelijk verplicht om hun opleidingsplan ten laatste op 15 maart voor te leggen aan de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging. Indien deze afwezig zijn, moet het plan rechtstreeks aan de werknemers worden gepresenteerd. Dit geeft hen de kans om feedback te geven op de inhoud van het plan.

Definitief opleidingsplan moet uiterlijk op 31 maart ingediend worden.

De inhoud van het opleidingsplan moet op 31 maart vastgesteld en ingediend zijn via een elektronisch portaal bij FOD WASO.

Zo’n opleidingsplan begint met duidelijke doelstellingen en biedt praktische stappen voor de implementatie ervan.

Dit plan moet duidelijk aangeven welke opleidingen worden aangeboden, welke medewerkers in aanmerking komen en hoe de uitvoering van de opleiding zal verlopen. Werkgevers moeten hierbij rekening houden met het individueel recht van werknemers op opleiding en de opleidingsbehoeften binnen de organisatie.

Waar het opleidingsplan indienen?

De indiening van de opleidingsplannen moet elektronisch gebeuren via de toepassing transfer.werk.belgie.be. Indien het opleidingsplan persoonlijke gegevens van de werknemers bevat, dient de werkgever deze eerst te anonimiseren vooraleer hij of zij een kopie van het opleidingsplan overmaakt.

Werkgevers die nog niet de nodige stappen hebben ondernomen om hun opgemaakte opleidingsplannen door te sturen, krijgen een termijn van 6 maanden vanaf 2 september 2024 om hun opleidingsplannen voor de jaren 2023 en 2024 in te dienen. Deze opleidingsplannen moeten dus uiterlijk tegen 1 maart 2025 op elektronische wijze doorgestuurd worden naar de FOD WASO.

Reeds vertrouwd door:

Ons opleidingsaanbod bekijken

Fill in your details below and receive immediately een brochure met ons corporate wellbeing aanbod via mail.

Inhoud van een opleidingsplan

Onder welke vorm moet het opleidingsplan opgesteld worden? De werkgever is vrij in de bepaling van de vorm. Er is geen verplicht model.

Een opleidingsplan voor ondernemingen moet voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten en bevat de volgende elementen:

Investing in wellbeing, is investing in the foundations of your organisation - your people.

Balans tussen formele en informele opleidingen

Het opleidingsplan moet zowel formele als informele opleidingen bevatten en toelichten op welke wijze deze bijdragen tot de algemene opleidingsinspanning die op sectoraal niveau is vastgesteld. Een mix van beide is belangrijk voor een compleet en effectief plan. 

Formele opleidingen

Deze zorgen voor het behalen van certificeringen en voldoen aan wettelijke vereisten. Ze zijn gestructureerd, vaak verplicht en richten zich op het ontwikkelen van meetbare vaardigheden.

Informele opleidingen

Dit zijn flexibele, praktijkgerichte leervormen zonder certificatie. Ze bevorderen zelfgestuurd leren via coaching, on-the-job training en kennisdeling, en stimuleren persoonlijke groei en directe vaardigheidstoepassing in de werkomgeving.

Procedure: een opleidingsplan opstellen

Zelf een opleidingsplan opstellen?  Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een goed opleidingsplan op te stellen:

1. Breng de kennis en vaardigheden van je medewerkers in kaart:

Begin met een grondige analyse van de huidige kennis en vaardigheden van je medewerkers. Dit kan door middel van functioneringsgesprekken, evaluaties en feedback van leidinggevenden.

2. Schrijf op wat je organisatie nodig heeft

Identificeer de opleidingsbehoeften van je organisatie. Bepaald de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken.

3. Beantwoord de volgende vragen:

  • Wat zijn de doelen van de opleiding?

  • Wie zijn de doelgroepen van de opleiding?: Welke medewerkers of teams hebben baat bij of nood aan  welke opleiding?

  • Wat zijn de inhoud en de methoden van de opleiding?

  • Hoe zal de opleiding worden geëvalueerd?: bijvoorbeeld via feedbackformulieren of prestatiebeoordelingen.

4. Koppel terug en scherp aan voor volgend jaar:

Na de uitvoering van de opleidingen is het belangrijk om de resultaten te evalueren en feedback te verzamelen. Gebruik deze informatie om het opleidingsplan voor het volgende jaar te verbeteren en aan te passen aan veranderende behoeften.
Door deze stappen te volgen, kun je een opleidingsplan opstellen dat niet alleen voldoet aan de wettelijke verplichtingen, maar ook bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je medewerkers én je organisatie.

Het opleidingsplan en het sociaal overleg

Sociaal overleg bij het opleidingsplan houdt in dat de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging betrokken wordt om advies te geven.

Dit overleg is nodig om ervoor te zorgen dat het plan niet alleen aansluit bij de doelen van de onderneming, maar ook de individuele behoeften van de werknemers weerspiegelt. Het waarborgt inspraak van werknemers, zodat hun ontwikkeling en behoeften worden meegenomen in de keuzes van opleidingen​

Zonder dit overleg kan het plan te eenzijdig vanuit de werkgever worden opgesteld, wat de betrokkenheid en motivatie van werknemers zou kunnen verminderen. De ondernemingsraad of, indien die ontbreekt, de vakbondsafvaardiging moet betrokken worden bij de opstelling en evaluatie van het plan.

Verplichte opleidingen en individuele rechten

Het plan dient rekening te houden met het individueel recht van werknemers om zich verder te ontwikkelen. Dit betekent dat naast de algemene opleidingen voor teams, ook aandacht besteed moet worden aan opleidingen die specifiek gericht zijn op de ontwikkeling van individuele werknemers.

Investeren in levenslang leren

Een opleidingsplan is een belangrijk instrument om levenslang leren binnen de onderneming te stimuleren. Door continu te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, blijven zij niet alleen gemotiveerd, maar zorgen ze er ook voor dat de onderneming kan blijven groeien en innoveren.

In het kader van levenslang leren biedt Unfolding een uitgebreid aanbod aan opleidingen die aansluiten bij de noden van zowel individuele medewerkers als teams. Zo organiseert Unfolding niet alleen formele trainingen, zoals de “Stressmanagement en communicatie” en “Leading with Impact”-opleidingen, maar ook keynotes en teambuildingactiviteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden binnen een informele setting.

Voor welke werknemers zijn de opleidingen bestemd?

De Belgische wet vereist dat opleidingsplannen van toepassing zijn op alle werknemers van de onderneming. Dit betekent dat elke werknemer in aanmerking komt voor de opleidingen die in het plan zijn opgenomen. De wet legt echter ook specifieke nadruk op de noodzaak om bijzondere aandacht te besteden aan bepaalde risicogroepen, zoals:

  • Werknemers van ten minste 50 jaar: Deze groep moet expliciet opgenomen worden in het opleidingsplan.
  • Andere risicogroepen: Zoals mensen met een beperking of werknemers die behoren tot knelpuntberoepen binnen de sector.

 

De bedoeling van deze verplichting is om de inzetbaarheid van deze risicogroepen te vergroten en hen te helpen met het verwerven van vaardigheden die hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

collectieve arbeidsovereenkomst op sectoraal niveau is vastgesteld voor voltijdse werknemer – Voor de opleidingsplannen die tegen eind 2023 neergelegd moeten worden, beschikken de sociale partners tot 30 november 2022 om dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten voor een aantal werknemers van 20. Opleiders ontwikkelde cursussen zoals Unfolding Potential voor minstens 20 werknemers. opleiders ontwikkelde cursussen stressmanagement. Algemene directie Collectieve arbeidsbetrekkingen en collectieve arbeidsovereenkomsten op sectoraal niveau is vastgesteld. Om de opleiding van werknemers te ondersteunen verplicht de wet van 3 oktober.het onderwerp uitmaken van sociaal overleg. strategisch opleidingsplan op aantal werknemers.beroepen bedoeld waarvoor intern sociaal overleg de onderneming bewaren. Laat je opleidingsplan opmaken ontdek onze specifieke opleidingen.