Rauwe Cacaobonen
Wist je dat rauwe cacao bonen boordevol gezonde antioxidanten en mineralen zit die je hart en je cardiovasculaire systeem beschermen?
Cacao, the food of the gods
Tijdens onze reis in Costa Rica hebben we een bijzondere ontmoeting gehad met Alex, een man wiens passie voor cacaobonen diep geworteld is in oude kennis en tradities.
Zijn missie gaat verder dan alleen het telen van cacaobonen. Hij is een bewaarder & verspreider van traditionele wijsheid die anders verloren zou gaan.
Alex zoekt naar de heilige kennis van cacaobonen & planten bij stammen die nog altijd op hun traditionele manier leven. Hij verzamelt deze wijsheid en deelt hun kennis met de wereld. Hij toont het belang van tradities en culturen en verzamelt kennis die niet niet verloren en vergeten mag worden.
Samen met hem hebben we zijn voedselbos verkend en zijn we in het proces gestapt van “boon tot reep”. Zijn toewijding en liefde voor cacaobonen hebben ons diep geraakt en geïnspireerd. We delen graag deze kennis met jullie.
Hi, wij zijn Thomas & Christina!
Wanneer je via deze link besteld, krijgen wij een kleine bijdrage & betaal jij net hetzelfde als anders, een win-win!
Bedankt voor je ondersteuning ♥️
Rauwe cacao bevat 500x meer polyfenolen dan rode wijn
Een tasje cacao in plaats van een glaasje wijn😉?
Natuurlijke cacao is een enorm rijke bron van polyfenolen en antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen biedt.
Rauwe cacao bonen bevatten ongeveer 12.000mg polyfenolen per 100gr , terwijl rode wijn gemiddeld ongeveer 2400mg polyfenolen per 1l bevat.
Kort samengevat komt dat dus neer op ong. 500 keer meer polyfenolen dan rode wijn.
Dit benadrukt waarom het wordt beschouwd als een van de rijkste voedselbronnen van deze antioxidanten.
Nu hoor ik je denken, wat zijn polyfenolen?
Polyfenolen zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in planten en bekend staan om hun antioxidante eigenschappen.
Ze helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en verminderen ontstekingen.
Waar op letten bij de aankoop van Cacao?
Let er op dat je zeker cacao koopt die biologisch geteeld & GMO vrij is en 100% natuurlijk en puur, zonder suiker of chemische toevoegingen.
Vaak is deze cacao iets duurder, maar zo weet je wel dat je kwaliteit consumeert. Biologische cacaobonen worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmeststoffen.
Biologische cacaoteelt gebruikt duurzamere landbouwpraktijken en bevordert de biodiversiteit. Het minimaliseert de negatieve impact van conventionele landbouw op het milieu.
Door biologische cacaobonen te kopen die ethisch verantwoord zijn, ondersteun je boeren en producenten die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken en eerlijke handel.
Waar koop je biologische cacaobonen?
Wij kopen onze eigen cacao bij Pure Kakaw. Het is niet eenvoudig om biologische cacaobonen te bemachtigen & we kennen het team achter dit merk persoonlijk. Ze hebben de beste kwaliteit & verdelen verschillende soorten cacao uit Nicaragua, Peru & Guatemala. Daarnaast kan je via hun webshop ook cacaoboter, chocolade en andere zaken aankopen.
Het is hun doel om traditionele cacaodranken terug te brengen in het dagelijkse leven, agrobosbouw, ecologie en biodiversiteit te ondersteunen, zorg te dragen voor transparantie en eerlijkheid in de toeleveringsketen & meer. Ze hebben de cacaofarms waarvan je de biologische cacaobonen kan kopen persoonlijk bezocht om zeker te zijn van hun werkwijze.
Wanneer je via onze link besteld, krijgen wij een kleine bijdrage & betaal jij net hetzelfde als anders, een win-win! Bedankt voor je ondersteuning ♥️
Gezondheidsvoordelen van de cacaoboon
Cacaobonen zijn een fenomeen dat de natuur nooit heeft herhaald. Men heeft nooit zoveel kwaliteiten tezamen in zo’n kleine vrucht gevonden.
De cacaoboon is een ware schat aan antioxidanten, zit boordevol polyfenolen en bevat theobromine en fenylethylamine.
De kleine cacaoboon is een geschenk van de natuur voor onze gezondheid en welzijn.
- is rijk aan antioxidanten, polyfenolen en mineralen
- verlaagt het risico op hart- en vaatziekten
- bevat theobromine en fenylethylamine (PEA)
- beïnvloedt onze cholesterolwaarden positief
- is goed voor onze cognitieve functie & voor ons geheugen
Cacaobonen zijn rijk aan antioxidanten
Cacaobonen bevatten theobromine en fenylethylamine
Cacaobonen bevatten twee unieke bestanddelen die de aandacht verdienen: theobromine en fenylethylamine (=PEA). Theobromine is een stimulerende stof die bekendstaat om zijn milde oppeppende effecten. Fenylethylamine, ook wel “chocolade-amine” genoemd, is een chemische stof die gevoelens van welzijn en geluk bevordert.
Cacao staat bekend als een hartopener. We voelen vaak hoe cacao hartelijke gesprekken ondersteunt. Consumptie wekt een gevoel van genegenheid en liefde op.
Cacaobonen zijn rijk aan polyfenolen:
Rauwe cacaobonen bevatten een breed scala aan polyfenolen, waaronder flavonoïden, catechines en epicatechines. Deze verbindingen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en dragen bij aan een verbeterde bloedvatfunctie, betere bloeddrukregulatie en een verminderd risico op hartaandoeningen.
Cacaobonen zijn rijk aan mineralen
De cacaoboon is rijk aan essentiële mineralen zoals Magnesium (over het algemeen bevat 100 gram pure cacao ongeveer 499 milligram magnesium. Dit maakt cacao tot een van de rijkste natuurlijke bronnen van magnesium. 1 tas is dus gelijk aan ong 200mg.), Ijzer, Kalium, Fosfor, Koper,…
Mogelijke diabetes-preventie
Geschiedenis van cacaobonen
De cacaoboon is de smaakbepalende grondstof van chocolade. Cacao heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen van Meso-Amerika, waar de Azteken en Maya’s cacao waardeerden als een goddelijke drank. In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers cacao naar Europa, waar het werd aangepast tot een zoetere, drinkbare chocolade.
De Zwitserse chocolatier Lindt speelde een rol in de geschiedenis van chocolade. Het grappige is dat pure chocolade “per ongeluk” ontdekt is. Ze waren de bonen aan het malen en vergaten op vrijdag de machines uit te zetten waardoor ze op maandag een pastij van chocolade terugvonden in plaats van vlokken. Dit gebeurde in 1994, een mijlpaal voor fijnproevers van chocolade🍫.
Cacaoboter en cacaopoeder ontstonden nadien als bijproducten van de cacao-verwerking. Cacaopoeder werd voor het eerst ontwikkeld door de Nederlanders in de 19e eeuw, terwijl de boter van nature voorkomt in cacaobonen en wordt geëxtraheerd tijdens het verwerkingsproces.
Veelgestelde vragen over cacaobonen
Breekt een cacaodrank het vasten?
Ja, maar je blijft wel in een ketogene status. Een tas met 40gr. cacao bevat ong. 250kcal waarvan 20gr vet, 5 gr proteïne en 4gr koolhydraten.
Is cacao een alternatief voor koffie?
Cacao is een geweldig alternatief voor koffie. Je kan en mag het dagelijks gebruiken (net zoals bij alles, wel met mate natuurlijk). Zo hebben wij cacao zelf ontdekt!
Op deze manier hoef je niet altijd koffie te drinken en kan je genieten van een stuk meer gezondheidsvoordelen.
De theobromine in cacao is een mildere stimulans die langer aanhoudt dan cafeïne. Het geeft een zachtere en langere focus en energie. Cafeïne is een alkaloïde die op het zenuwstelsel werkt en dit kan resulteren in een nerveuze energie. Theobromine werkt op het cardiovasculaire systeem en verhoogt de bloedstroom door het hele lichaam en de hersenen.
Als je dan toch kiest voor koffie, zorg dan dat je net zoals bij je cacaobonen voor kwalitatieve koffiebonen kiest.
Hoe bereid je een cacaodrank?
Mix de cacao + kruiden + heet water en klaar is kees! Je kan ook je water vervangen door een plantaardige melk om er een smoothie van te maken.
Kruiden waar wij zelf mee experimenteren zijn: kardemom, kaneel, chili, vanille, peper, pimienta gorda, rosita de cacao
Hoe smaakt rauwe cacao?
Rauwe cacaobonen, ook wel bekend als “voedsel van de goden”, hebben een unieke en karakteristieke smaak die sterk verschilt van de chocolade die we gewend zijn. De smaak is intens en complex. Rauwe bonen hebben van nature een bittere smaak. Mogelijks doen ze je denken aan de aarde, noten en soms zelfs een hint van gedroogd fruit. De aromatische smaak varieert en is afhankelijk van de herkomst en de variëteit van de cacao. Ze bevatten geen toegevoegde suiker, waardoor de natuurlijke smaken beter tot hun recht komen.
Hoe veel tijd heeft een cacaoboom nodig om vruchten te geven?
Een cacaoboom heeft doorgaans ongeveer 2 tot 4 jaar nodig voordat hij zijn eerste vruchten begint te produceren. Deze vruchten bevatten de kostbare cacao bonen.
Wat gebeurt er na de oogst van de cacaovruchten?
De cacaoboon is het zaad van de ovale vrucht die vaak een combinatie heeft van de kleuren oranje, rood en groen. Na de oogst ondergaan de cacaobonen een natuurlijk gistingsproces (fermentatie). Tijdens dit proces ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten die de uiteindelijke chocolade smaak geven. De bonen worden in de zon gedroogd.
Er zijn meer dan 30 variëteiten van cacaobonen, elke boon heeft een eigen unieke smaakprofiel.
Na fermentatie worden de bonen gedroogd om het vochtgehalte te verminderen en de bonen verder te stabiliseren voor verdere verwerking.
Vervolgens worden de gedroogde cacaobonen geroosterd, wat hun smaak verder verbetert en karakteristieke aroma’s ontwikkelt.
Na het roosteren worden de bonen gebroken en gezeefd, waardoor ‘nibs’ (kleine stukjes van de bonen) worden verkregen. Deze cacao bonen nibs vormen de basis voor de verdere stappen.
Lees hier lovende getuigenisseN van onze klanten➭