De link tussen bewustzijn en ademhaling

Wat maakt ons als mens gelukkig?

Wij mensen zijn de enige wezens op aarde die veel tijd besteden aan “denken”. We denken na over wat er wel of niet om ons heen gebeurt, we overpeinzen gebeurtenissen die in het verleden zijn gebeurd, we denken aan de zaken die in de toekomst kunnen gebeuren of zaken die helemaal nooit gaan gebeuren…

Met andere woorden, hebben we de neiging om energie te verspillen aan gedachten die weinig te maken hebben met het huidige moment. Het zijn dan meestal nog negatieve gedachten ook.

Wanneer we te veel nadenken, verspillen we letterlijk energie. We voeden onze hersenen met glucose en zuurstof. Zonder deze twee essentiële stoffen is het niet mogelijk om te denken. Dat geldt net zo voor spieren die energie nodig hebben om samen te trekken.

Als je de hele tijd denkt, verbruiken je hersenen meer glucose en meer zuurstof. Elke topsporter weet dat het mogelijk is om zijn atletische prestaties te verbeteren door meer energie en zuurstof naar de werkende spieren te brengen.

Wetenschappers van de Northumbria-universiteit in het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs bewezen dat hetzelfde geldt voor cognitieve prestaties. 

Kortom; van zodra je meer zuurstof naar je hersenen krijgt, word je ook effectief slimmer.

Bewustzijn en ademhaling

Een dwalende geest is een ongelukkige geest

Wetenschappers verzamelden real-time gegevens van een app genaamd ’track your happiness’. de app vraagt gebruikers om te registreren hoe ze zich voelen tijdens hun dagelijkse activiteiten en om hun gedachten bij de taak zijn die ze moeten uitvoeren te noteren. 5000 mensen uit 83 landen deden mee wat zorgde voor 250000 datapunten.

Uit deze gegevens bleek dat onze gedachten voortdurend afdwalen. Ook werd geregistreerd dat we “minder gelukkig” zijn wanneer onze gedachten afdwalen dan wanneer dat niet het geval is.

Zelfs wanneer we dagdromen over prettige ideeën en blije dingen, zijn we nog steeds niet zo gelukkig als wanneer we gefocust zijn op wat we in het huidige moment aan het doen zijn

Kies zelf je eigen gedachten

Mijn ervaring leert mij dat het geen zin heeft om gehecht te raken aan onze gedachten. Als we ergens gelijk in willen krijgen, zien we alleen wat we “denken” in plaats van wat werkelijk “is”.

Ieder van ons bekijkt de wereld door zijn eigen filter; en onze realiteit is daar een projectie van. Onze gedachten bepalen hoe we ons voelen en hoe we het leven ervaren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je voortdurend over te geven aan verdrietige gedachten en je toch gelukkig te voelen.

Als je je geest tot rust brengt, verwijder je de filter. Van zodra je verder gaat met je negatieve gedachtenpatroon, maak je die filter sterker.

De meesten onder ons weten niet hoe ze hun gedachten kunnen controleren. We zien onze eigen ervaring vaak als de enige mogelijke versie van de werkelijkheid. Daarom voelen veel mensen zich slachtoffer. Ze kijken door een filter van negativiteit. Een filter die al hun reacties en ervaringen bepaalt. Het is werkelijk een vorm van zelf-sabotage waar we ons niet bewust van zijn maar het bepaald hoe we ons voelen, hoe we reageren en hoe we ons leven leiden.

We worden niet geboren met een minderwaardig gevoel, we leren het aan door ons te richten op negatieve gedachten en gevoelens.

Heb je je ooit afgevraagd waarom jonge kinderen zo vrolijk zijn? Dat is omdat zij nog geen filter hebben. Ze leven volledig in het huidige moment.

Bewustzijn en ademhaling

Bewustzijn en ademhaling

Doe mee aan een training

Wat als je door middel van ademhalingsoefeningen je hersenen krachtiger maakt, veerkrachtiger wordt tegen stress en meer focus krijgt in het leven?
 
Twijfel niet langer om er zelf mee aan de slag te gaan en ervaar tijdens een training hoeveel invloed het heeft op jouw lichaam en geest.
Video afspelen over Breathwork Masterclass

Breathwork Masterclass

In deze masterclass leer je de kernprincipes van relaxerend en bewust ademwerk en koppel je theorie meteen aan de praktijk. Na deze training kan je verschillende relaxerende ademmethodes of technieken begrijpen en toepassen, en je ‘staat van zijn’ sturen met je ademhaling.

De ervaring van anderen die met ademhaling aan de slag gingen

ademhaling het geheime ingrediënt voor een gezond leven

Leer via relaxerende technieken hoe je spanning en stress in no time kan loslaten, hoe je jouw gedachten tot rust brengt, beter slaapt, paniek voorkomt, hoofdpijn oplost en zelfs je concentratie verhoogt.

Ook sportprestaties kan je sterk verbeteren door activerende technieken. Er zijn maar weinig dingen die zo’n fundamentele rol spelen in ons dagelijks leven. Verbeter je prestaties, herstel sneller, ontspan makkelijker, laat je hartslag zakken, creëer focus en nog zo veel

Meer weten over ademhaling en de effecten ervan op ons lichaam en geest?

Volg de weg naar gezondheid

Klaar om een stap te zetten in jouw Journey?

Cold Experience

De unieke combinatie van koude, beweging, hypoxie, honger en dorst creert een noodzaak tot innovatie van ons doen en denken

Heat Experience

Verhoging van de CO2, verzuring in de spieren en warmte maken je letterlijk onverstoorbaar & trainen je algemene stresstolerantie

Breathwork

Ademhaling is de meest vergeten en onderschatte life hack die je altijd op zak hebt en zelf kan beïnvloeden, je moet alleen nog leren hoe.